Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El Ple es posiciona políticament en contra de la revocació de tres acords de govern sobre el Pla Porta BCN

3 de novembre del 2016

El Ple extraordinari d’Esplugues celebrat el dimecres 2 de novembre amb un únic punt a l’ordre del dia sobre la revocació de tres acords aprovats a la Junta de Govern Local del planejament del Pla Porta BCN, s’ha posicionat políticament en contra i ha desestimat la proposta d’acord amb els vots en contra de PSC, CDC i C’s, a favor d’ERC, ICV, CUP, CE i la regidora no adscrita Laura Benito, mentre que el PP no ha volgut participar en la votació, vist l’informe jurídic que ha presentat el secretari municipal.

Prèviament a la celebració del plenari, des de la Secretaria Municipal s’ha fet arribar a tots els portaveus i regidora no adscrita que “El Ple de l’Ajuntament d’Esplugues no té atribuïda la competència per a la revocació dels actes administratius que han estat aprovats per la Junta de Govern”. A vista d’aquest informe jurídic que “si el Ple adoptés acord de revocació, resultaria viciat de nul·litat de ple dret”, els grups municipals proposants de la sessió plenària han acordat que igualment se sotmetia a valoració política la proposta d’acord realitzada per 6 regidors i regidores i s’ha procedit a la votació.

Els tres acords de JGL del 30 de setembre del 2016 que es proposava revocar són: Proposta d’aprovació de la modificació del Protocol de les actuacions per a l’execució i recepció per fases de les obres d’urbanització del Pla parcial urbanístic al sector afectat pel soterrament de les línies elèctriques d’alta tensió de FECSA; Proposta de concessió de llicència a FINESTRELLES SHOPPING CENTER, SL, per a la construcció d’un centre comercial al carrer Sant Mateu, núm. 9; i Proposta de concessió de llicència a MILENIUM MERIDIAN,S.L., per a la construcció d'un edifici plurifamiliar de 33 habitatges i aparcament a la finca situada al carrer Professor Barraquer núm. 36, parcel·la 103-1, àmbit Nord Sector de Finestrelles.

En el decurs del debat al plenari, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha expressat que el Pla Porta BCN “aporta beneficis a la ciutat, permet endreçar una zona del territori que abans no tenia ús i que pugui ser utilitzada per la ciutadania”. Sanz ha afegit que es desenvolupa d’acord amb la planificació del PGM del 1976 i que s’ha incrementat les zones verdes i s’han millorat perquè hi ha “zones verdes que estaven qualificades com a privades i han passat a ser públiques”, a la vegada que “s’han traslladat a altres zones els equipaments que inicialment estaven previstos a la zona de transició amb el parc de Collserola, i s’han soterrat les torres d’alta tensió”. El portaveu socialista ha afegit que “estem convençuts que és un pla que fomentarà l’ocupació i vetllarem perquè sigui ocupació de qualitat. A més suposarà uns ingressos per a l’Ajuntament que entraran a la col·lectivitat per aportar serveis a la ciutadania”.

També per part de l’equip de govern, el portaveu de CDC, Santi Siquier, ha assenyalat que el seu grup “ha volgut ser coherent amb les polítiques dels nostres predecessors, que van marcar mesures correctores al pla, com la reducció de sòl edificable o l’augment de zona verda protegida”.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, va expressar que “més que una amenaça, ens sembla una oportunitat per al comerç, els empresaris i els emprenedors”, tot i que va dir que hi havia “coses que no ens agraden, com el pla de mobilitat”.

Per part dels contraris al planejament, per al portaveu d’ERC, Oriol Torras, el pla “no és bo per a Esplugues i impossibilitarà que es faci real el nostre model de ciutat”.

La portaveu d’ICV, Estefania Zafra, ha dit que el planejament urbanístic aprovat “especula amb el territori i no preserva el parc de Collserola”.

Anna Coll, portaveu de la CUP, també ha qualificat el pla d’“especulatiu” i ha afegit que “comportarà un encariment desorbitat de l’habitatge”.

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, ha demanat la retirada “cautelar” de les llicències argumentant que “els plans de mobilitat i mediambiental estan obsolets”.

La regidora no adscrita Laura Benito ha dit que el model de creixement d’Esplugues “no pot basar-se en la construcció”.

Tots els grups municipals que han votat a favor de la revocació han demanat poder convocar una consulta ciutadana sobre el tema.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha al·legat el fet de no participar en la votació perquè “amb l’informe jurídic del secretari, el debat hauria d’acabar-se aquí” i ha afegit que el Pla Porta BCN “aportarà importants beneficis per a la ciutat, amb inversions que redundaran en les arques municipals”.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B