Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El Pla Educatiu d'Entorn engega una prova pilot de tutories personalitzades fins als 20 anys

Esplugues serà una de les primeres poblacions on es posarà en pràctica l'acció tutorial individualitzada de 0 a 20 anys, juntament amb Ripoll, Tàrrega, Sant Vicenç dels Horts i el barri de La Florida de l'Hospitalet

20 de febrer del 2019

"Esplugues és prou gran perquè la seva xarxa social i educativa sigui rica i prou petit perquè ens coneguem tots: és un espai a escala humana". Segons explicava Ramon Simon, director general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa de la Generalitat de Catalunya, aquest és un dels motius pels quals la ciutat ha estat escollida entre les primeres on es posarà en marxa la nova fase del Pla Educatiu d'Entorn (PEE), que busca oferir un seguiment a l'alumnat que garanteixi biografies d'èxit educatiu. "Esplugues és un repte, amb escola pública i concertada i barris molt diversos. Un escenari ideal per fer la prova pilot", afegeix Simon, qui reconeix que un dels actuals reptes dels PEE és evitar la segregació i l'absentisme escolar.

La prova pilot, que s'anomena Pilotatge 0-20, amplia la base a la qual es dirigeixen les accions educatives del Pla Educatiu d'Entorn -que despleguen la Generalitat i els ajuntaments- i que ara passarà de tractar els infants de primària a secundària (de 3 a 16 anys) a iniciar les intervencions des de a les escoles bressol i fins a l'educació a l'ensenyança postobligatòria (dels 0 als 20 anys). Així, els agents del pla acompanyaran les famílies dels nadons en el seu projecte educatiu i ajudaran els alumnes a seguir amb els estudis quan finalitzin l'educació obligatòria o assistint-los per fer una bona transició al món laboral, fent un seguiment de la trajectòria completa de l'infant.

La implicació de tothom

Tota la feina depèn, més que d'un gran pressupost, de la implicació de tots els recursos existents i dels agents socials i educatius de la comunitat. "Volem el vostre compromís", ha dit l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, en la presentació del projecte a la comunitat educativa, que ha tingut lloc aquest matí a l'Espai Baronda. També ha destacat que "el treball en xarxa per nosaltres és bàsic, així com l'educació al llarg de tota la vida, perquè el nostre món canvia ràpidament".

La ciutat d'Esplugues serà una de les primeres on es posarà en pràctica l'acció tutorial individualitzada de 0 a 20 anys, juntament amb Ripoll, Tàrrega, Sant Vicenç dels Horts i el barri de La Florida de l'Hospitalet. A Esplugues, una tècnica municipal pilotarà el pla des de l'Ajuntament i també es comptarà amb un orientador d'àmbit comunitari, figura que aporta el Departament d'Ensenyament.

Quatre anys de conveni

A Esplugues fa quatre anys que es va signar un conveni amb la Generalitat per aplicar el Pla Educatiu d'Entorn. Però a la ciutat no es partia de zero, ja existia el Projecte Educatiu de Ciutat. Els dos plans compartien els mateixos objectius: treballar en l'àmbit personal, laboral i social i fomentar la cohesió social i el treball en xarxa. Actualment, el PEE dóna servei a més de 200 alumnes, amb tallers de reforç i una aula d'estudi a l'agost. Però no totes les actuacions que tenen lloc a la ciutat queden recollides en el Pla. L'objectiu ara és que totes les actuacions acabin sota el paraigua del PEE.

Treball en comissions

Fins ara, el Pla Educatiu d'Entorn s'ha desplegat a Esplugues a través de comissions de treball com la Comissió d'absentisme, de la qual n'ha sorgit un protocol compartit per tots els centres educatius, o la Comissió de servei comunitari, que vol estendre les accions a tots els centres educatius. El curs 2018-2019 s'incorpora l'ús del català com a llengua de cohesió social i el pla Pilotatge 0-20.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B