Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El llac del parc de Can Vidalet, més net i més ecològic

17 de juliol del 2017

Buidatge de les aigües, neteja del fons, introducció d'un nou sistema de recirculació i un farcit amb 46 illes flotants de vegetació. En això han consistit les obres que ha executat l'Àrea Metropolitana de Barcelona al llac del parc de Can Vidalet i que han millorat la seva qualitat ecològica i transparència.

Les estructures flotants incorporen una planta aquàtica que millora l'oxigenació de l'aigua, augmenta la biodiversitat i crea espais de nidificació per a aus.

Es tracta del projecte de regeneració de major envergadura que s'ha escomès a l'estany, que compta amb una superfície de 1.020 m2, una profunditat mitjana de 1,8 metres i un consum anual de 1,3 milions de litres d'aigua.

El buidatge del llac ha permès la retirada de llots i la neteja del fons. També s'ha aprofitat per aplicar millores tècniques: la telegestió del funcionament de la cascada del templet -el principal punt d'aportació d'aigua-, la substitució dels anteriors airejadors per dos bombes telegestionades que asseguren la recirculació de l'aigua i un control automatitzat del nivell de l'aigua que reduirà el seu consum.

Fauna del llac

Durant el buidatge del llac, es va anar recollint (amb la supervisió de dos biòlegs) la fauna exòtica que hi habitava. Aquesta es divideix entre invasora i no invasora.

De la fauna no invasora, peixos ('Carassius auratus') i tortugues exòtiques, se'n va fer càrrec l'associació Grup Herpotològic i Terrariòfil de Catalunya. Es tracta d'una agrupació que fomenta la tinença responsable d'animals exòtics. També es van trobar 5 tortugues autòctones que es van dur al llac d'un altre parc de l'Àrea.

Pel que fa a les espècies exòtiques invasores (llistades al RD 630/2013, amb una gestió que és competència de la Generalitat) com la tortuga de Florida ('Trachemys scripta') es van portar al Centre de Fauna de Torreferrusa de la Generalitat.

Per mantenir aquesta millora, s'avisa a la ciutadania que no s'ha de deixar al llac cap animal aquàtic, tal com tortugues o peixos exòtics.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B