Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El Consell Municipal de Seguretat Ciutadana presenta les millors xifres dels darrers anys

Les dades del 2015 mostren una progressiva millora en els índexs de conflictivitat i de qualitat de vida a Esplugues

28 de gener del 2016

Ahir a la tarda es va reunir al Saló de Plens de l'Ajuntament el Consell Municipal de Seguretat Ciutadana per fer públiques les dades de l'any 2015. El Consell, presidit per l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, era obert al públic i s'hi van poder conèixer les dades presentades des de la Policia Local d'Esplugues, Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia.

Juan Antonio González Leyva, director de la Policia Local, va parlar dels resultats obtinguts en els tres objectius de millora: Seguretat ciutadana, Seguretat viària i Civisme i convivència.

Més seguretat ciutadana

Per una banda, l'objectiu de millorar la seguretat ciutadana s'ha assolit amb un augment de dispositius policials conjunts, la reducció de l'índex de criminalitat del 15,6% respecte al 2014, segons dades dels Mossos d'Esquadra, i un bon nivell de resolució a les detencions. L'índex de criminalitat resta establert en 44,1 fets il·lícits penals/1000 habitants, una dada de referència que ens situa per sota en la comparativa amb els municipis de l'entorn i del conjunt de Catalunya.

En paraules de l'alcaldessa, Pilar Díaz, "han disminuït totes les categories delictives, tret dels robatoris en domicilis, que han experimentat un lleuger repunt. Comparat amb la nostra regió policial, aquestes xifres ens refermen com una de les ciutats més segures, a més de consolidar una tendència en el temps".

Una comparativa elaborada pels Mossos d'Esquadra entre les xifres de 2014 i les de 2015 a Esplugues que ahir van fer pública, mostra el descens dels robatoris amb força en 4 de les 5 categories, que en global s'han reduït en un 33,6%: a l'interior de vehicles (-49,1%), a domicilis (+10,1%), a establiments (-47,3%), a empreses (-67,9) i altres (-8,3).

Descens dels accidents de trànsit

Pel que fa a la seguretat viària, s'ha treballat per aconseguir un descens sostingut de la sinistralitat, assolint una reducció del nombre total d'accidents d'un 18,15%, la reducció del nombre total d'accidents amb víctimes d'un 11,21% (cap mort i 16 ferits greus) i l'índex sinistralitat viària més baix dels darrers 5 anys (2,25 accidents amb víctimes per cada 1000 habitants). Tot i la millora de les dades, hi ha una xifra preocupant: l'increment d'un 20% en accidents en què estan implicats vehicles de dues rodes.

Bon nivell de pacificació

També baixen a Esplugues tots els indicadors associats a la convivència: nombre de trucades telefòniques, nombre de requeriments urgents i no urgents número de queixes assignades a Policia Local. Hi ha hagut un increment d'un 25% del nombre serveis d'ajut a la ciutadania, el 45,39% envers persones grans. I, gràcies a l'anticipació als conflictes amb llocs d'actuació prioritària de caràcter estacional, els actes vandàlics han baixat un 29,5%.

També s'ha reduït el nombre de denúncies per infracció a l'ordenança de convivència ciutadana en un 11,20% (587 denúncies): totes les tipologies retrocedeixen excepte les associades amb la tinença no responsable d'animals de companyia, única tipologia que creix d'un 26,82% i passa a ocupar el segon lloc al "rànking" només pel darrere de les conductes associades amb el consum d'alcohol, que baixen d'un 24,45%.

La Policia Local ha dedicat el 66,74% del temps a activitats dins d'aquest àmbit. En conjunt, les dades mostren una progressiva millora en els índexs de conflictivitat i de qualitat de vida a Esplugues. "La col·laboració ciutadana ha estat essencial a l'hora d'assolir aquests índexs que, tanmateix, no ens farà retrocedir en els nivells de vigilància i d'alerta", va dir l'alcaldessa.

Balanç de la situació positiu

Les dades milloren en els tres àmbits (Seguretat ciutadana, Policia comunitària i Seguretat viària), tal com ho mostra el balanç de la situació, que assenyala el nombre de casos per cada 1.000 habitants:

Balanç Situació Seguretat ciutadana 2015

Precisament el 2015 la Policia Local d'Esplugues ha obtingut els millors resultats dels darrers anys en l'enquesta de satisfacció ciutadana, amb una nota de 7,1 en Seguretat ciutadana i de 6,8 en Seguretat viària.

Nou Pla Local de Seguretat fins al 2019

Per altra banda, la setmana passada es va presentar públicament el projecte del Pla Local de Seguretat d’Esplugues, que està previst posar en marxa des d’ara fins al 2019, al llarg de l'actual mandat municipal. Dimecres al matí es va aprovar el Pla a la Junta de Seguretat, amb la incorporació de les aportacions de la ciutadania, i aviat es durà al Plenari municipal per a la seva aprovació.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B