Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

L'Audiència Jove 2019 se centra en els drets i llibertats del col·lectiu LGTBI

Amb la primera trobada entre alumnes dels quatre instituts d'Esplugues, es posen de manifest les possibles situacions de discriminació que poden patir les persones LGTBI

27 de febrer del 2019

Els nois i noies de l'Audiència Pública s'han trobat aquest matí a l'Espai Baronda per participar en dinàmiques de conflicte sobre el col·lectiu LGTBI. Aquest any, l'Audiència Jove d'Esplugues elaborarà propostes per prevenir la discriminació per raó d’orientació sexual i identitat de gènere, que aniran adreçades tant a l'Ajuntament com als centres educatius de la ciutat. A més, l'Audiència coorganitzarà la festa del 17 de maig, Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Bifòbia i Transfòbia.

La importància de crear xarxa

A la sessió intercentres d'aquest matí, els estudiants dels quatre instituts d'Esplugues (Severo Ochoa, La Mallola, Joanot Martorell i Blume) s'han repartit en quatre grups, i, posats en cercle, s'han anat llançant un cabdell de llana a l'hora que expressaven un dels seus desitjos de futur. Així, anaven teixint una xarxa que sostenia cada membre del grup. Després, els dinamitzadors els han preguntat: "Creieu que per ser del col·lectiu LGTBI tindríeu algun impediment o dificultat (no vol dir que no ho aconseguíssiu) per complir el vostre desig? Si és així, deixeu anar el fil". Alguns estudiants l'han deixat anar; entre els motius, el fet que "la societat és homòfoba" o que "et poden jutjar". A partir d'aquí, la reflexió de la dinàmica: és responsabilitat de tots i totes que aquests vincles hi segueixin estant i que, per tant, no hi hagi problemes afegits pel fet de ser del col·lectiu LGTBI.

Analitzar el conflicte

A continuació, aquests problemes derivats de la discriminació per orientació sexual s'han treballat per àmbits: a l'institut, en l'esport i en els espais de lleure, i l'alumnat ha presentat situacions conflictives en aquests tres contextos. Al final de la sessió d'avui, s'ha representat una d'aquestes situacions que es poden donar en la societat actual. A la següent trobada, el 3 d'abril, es definiran les propostes per abordar aquestes situacions de conflicte.

El Consell d'Infants també està treballant el respecte pel col·lectiu LGBTI. Format per 30 nens i nenes de 5è de Primària de 9 escoles de la ciutat, el Consell oferirà idees per respectar la diversitat afectiva i sexual. És la primera vegada en què les dues audiències, la dels joves i la dels infants, tracten el mateix tema.

Formació per als formadors

Com a novetat d'aquest any, durant la sessió de l'Audiència Jove s'ha realitzat, a part, una formació adreçada a l'equip docent dels instituts centrada en les eines que permetin abordar situacions de discriminació o d'agressió cap a l'alumnat LGBTI.

Audiència Jove 2019

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B