Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El 1r Fòrum Petits Talents Científics porta la investigació experimental a les escoles

16 de maig del 2018

Prediccions, hipòtesis i variables han entrat a les aules de primària a través del primer Fòrum dels Petits Talents Científics. L'acció, emmarcada dins el Pla Educatiu d’Entorn, vol fomentar l’experimentació i la indagació i despertar la curiositat de l'alumnat envers les ciències.

Aquest matí, a l'Espai Baronda, ha tingut lloc la primera sessió de presentació dels treballs (la segona serà el 30 de maig) que els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària de les escoles Gras i Soler, Joan Maragall i Folch i Torres han fet per demostrar hipòtesis sobre aspectes relacionats amb l'estructura de la matèria i conceptes associats com la densitat, la dilatació, el moviment de les partícules, la relació de pes, massa i volum, etc.

Nens i nenes de l'Escola Gras i Soler, de 6è de primària, han explicat com van dur a terme el projecte La quantitat de grumolls a la llet depèn de la marca del cacau soluble? Per què?. L'Escola Joan Maragall, des de 3r i 5è de primària, ha presentat els projectes Resistència: Tots els papers són igual de resistents?, i Flotabilitat: Tots els materials suren a l'aigua?. Finalment, des de l'Escola Folch i Torres, 6è de primària, s'ha presentat el projecte De què depèn que el sucre es dissolgui en l'aigua.

Després de veure els vídeos i fotografies de la investigació dels quatre grups, el presentador ha convidat els nens i nenes a fer preguntes, cosa que han fet amb espontaneïtat, interessant-se pels procediments d'estudi de la resta de l'alumnat.

"La ciència ens pot ensenyar a tenir una mirada crítica", ha destacat a l'inici de l'acte l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz. "Vosaltres sou el futur de la societat i del món", ha afegit Díaz. "L'excel·lència no només és treure un excel·lent sinó potenciar experiències com aquesta dels Petits Talents Científics", ha assenyalat Sònia Fernández, inspectora d'ensenyament dels Serveis Territorials Baix Llobregat.

L'Ajuntament d'Esplugues ha impulsat el projecte a la ciutat amb una inversió de 4.400 euros. A banda de les trobades dels estudiants, ha consisit en una formació en metodologies científiques del professorat de primària, que s'ha ofert a tots els centres educatius públics i concertats d’Esplugues. La formació del professorat ha anat a càrrec de professors universitaris de la Universitat de Vic que col·laboren amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B