Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Detecció d'un nou insecte Halyomorpha halys en zones urbanes

S'ha detecta la seva presència a Esplugues, tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals

20 de maig del 2019

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ens informen que s'ha detectat la presència de l'insecte Bernat marbrejat (Halyomorpha halys) a Esplugues. Va ser detectat per primera vegada a Europa l’any 2007, a Suïssa i s’ha anat propagant pel territori europeu. A Catalunya es va detectar al municipi de Girona l’any 2016 i, actualment, ja es troba en 35 municipis de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona.

Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes.

S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta...). Tot i que a Catalunya no s'ha detectat en cultius, a altres països com EUA i Itàlia s’han registrat greus pèrdues econòmiques per les seves afectacions en l’agricultura. És molt important que es controli en parcs i jardins per evitar que augmentin molt les poblacions i es desplacin cap als cultius agrícoles. El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis.... i els vehicles. Tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases, no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte i vol estar segur que es tracta d’un bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui a l'espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted, Des del DARP i l’IRTA valoren molt aquestes comunicacions per part de la ciutadania, ja que els ajuda a conèixer de forma precisa la seva distribució i propagació al territori i conseqüentment poden actuar en la seva prevenció.

Més informació a la web del Departament

 

© AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT
Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950 | NIF P0807600B | Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | Correu electrònic: ajuntament@esplugues.cat