Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

"Democratitzar, professionalitzar i 'desprecaritzar'" els treballs de cura

Esplugues celebra una jornada de reflexió i debat sobre la cura, sovint a càrrec de les dones

13 de juny del 2017

Aquest matí ha tingut lloc a l'Espai Baronda la jornada Qui s'ha d'encarregar de la cura? Professionalització dels treballs de cura. L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, ha presentat la trobada i ha moderat el debat sobre uns treballs de cura essencials a la societat però que sovint queden a càrrec de les dones i que no compten amb el suport econòmic necessari. A la trobada hi han participat Vicky Castellanos, consellera de les Dones i Gent Gran del Consell Comarcal del Baix Llobregat (que organitzava l'acte amb l'Ajuntament d'Esplugues); la sociòloga especialitzada en dones Carla Alsina; la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez; Gemma Roces, de Creu Roja Catalunya, i Mercè Civit, del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, ha presentat l'acte recordant que parlar de les cures és parlar d'"herois anònims" que fan "un treball poc visible i poc valorat". Per a l'alcaldessa, cal treballar per "democratitzar, professionalitzar i desprecaritzar" els treballs de cura.

"Les dones hem sortit a treballar, però ells no han entrat a casa", ha dit Carla Alsina per resumir les dades que ha presentat a la jornada, unes dades que mostren la persistència d'un repartiment de feines i de rols encara desequilibrat, que perjudica la dona. "Les dones grans del nostre país de més de 64 anys són les que estan patint més desigualtats econòmiques", ha destacat. Alsina ha afegit que "les dones tenim menys temps lliure i d'autocura", fet que acaba perjudicant la salut femenina. Les desigualtats es troben també en les condicions laborals de l'àmbit del treball, amb una bretxa salarial en què les dones cobren un 18% menys que els homes. A més, "les dones som majoria en llocs de treball no qualificat, tot i que avui estem més qualificades, però la maternitat és vista com a risc en l'edat en què tens més projecció professional". Segons la sociòloga, per quantificar el treball domèstic i de cura, "si es professionalitzés el treball domèstic i de les cures, el PIB català s'incrementaria un 23,4%", un treball que avui dia "s'ha mercantilitzat i precaritzat". Per a Carla Alsina, la cura, que inclou cobrir necessitats físiques, psicològiques i emocionals, "ha de ser un element central de les polítiques públiques: cal dotar d'un marc de drets el treballador de les cures".

Durant el transcurs de la taula rodona, Laura Pérez ha dit que "serà complex desmuntar el sistema de patriarcat en el qual ens trobem, que encara avui dona uns rols molt diferents a la nena i al nen, que al llarg de la vida es va reproduint. Encara som nosaltres les que assumim el rol de la cura". La regidora de l'Ajuntament de Barcelona ha criticat "un Estat que va retallant en salut i que només assumeix el 20% de les cures mentre que les dones n'assumim el 80%". A més, ha assenyalat que, mentre que les dones "dediquen un 20% del seu temps a la cura en l'àmbit domèstic", els homes només hi destinen un 1% del seu temps. Pérez ha assegurat que "els ajuntaments hem de promoure la contractació digna en tot l'àmbit de la cura" i ha recordat que "parlem també de la dona migrant que treballa en les cures". Per a la regidora de Feminismes i LGTBI caldria assolir una "democratització de les cures: proposem que els homes també es dediquin al treball de les cures", ja que "no és natural que les dones hàgim d'assumir unes tasques i els homes unes altres". De tota manera, ha volgut destacar que no totes les cures són iguals: la dels infants és "molt més grata".

Per a Gemma Roces, responsable de programes de dones, persones cuidadores i maltractaments a Creu Roja Catalunya ha explicat que, "en atenció a la gent gran ens està costant molt que els homes s'hi incorporin. Hi ha molta feina a fer i cal posar petites mesures perquè es vagi millorant" en un àmbit on "les famílies estan fent una feina molt important, perquè no ho estan fent els estats". Roces ha destacat que "les persones han de ser lliures per decidir qui les cuida" i que, encara avui, les persones que estan cuidant no tenen el suport necessari.

Mercè Civit, de la Comissió de Serveis Socials del Col·legi Oficial de Treball Social, ha dit que "en els darrers anys, amb la crisi, hem anat enrere en la distribució del treball productiu i reproductiu" entre homes i dones. Com a solució de futur, ha preguntat: "les smart city de les que tant es parla, no haurien d'incorporar la tecnologia també en la cura de les persones?". "La resposta és sí", ha dit l'alcaldessa.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B