Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple novembre: Aprovat inicialment el pressupost municipal per al 2018 que prioritza l’atenció a les persones i un fort increment en inversions

En polítiques de despesa, es preveu destinar un 40% del pressupost en Serveis a les persones i promoció econòmica. S’invertiran 9 milions d’euros en nous equipaments i millores a la ciutat.

17 de novembre del 2017

En la sessió del ple ordinari del dimecres 15 de novembre s’ha aprovat inicialment el Pressupost Municipal per al 2018, que ascendeix a 47.719.483, que suposa un increment en un 7,15% respecte a l’actual exercici econòmic. Hi ha votat a favor 13 regidors i regidores (PSC, C's, PDeCAT i la regidora no adscrita Laura Benito), en contra 5 (ERC, ICV i Canviem Esplugues) i 2 s’han abstingut (PP).

El pressupost municipal preveu un augment d’ingressos per al proper exercici, tot i que es congelen els impostos municipals i es manté la pressió fiscal, que és la més baixa entre les ciutats similars en nombre d’habitants de la província de Barcelona. Gairebé un 40% del pressupost es destinarà a serveis a les persones i promoció econòmica, i un 25% a l’àmbit de territori i sostenibilitat. Malgrat la baixada de la taxa d’atur i la relativa millora de la situació econòmica, hi ha persones i famílies que continuen necessitant del suport de l’Ajuntament per cobrir les despeses habituals, per la qual cosa el pressupost per al proper any preveu un increment en partides d’atenció social.

Dels impostos que ingressa l’Ajuntament, el principal és l’Impost de Béns Immobles (IBI), que per al 2018 és previst congelar, si bé s’està pendent que s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat per veure si es revaloritza el valor cadastral i, conseqüentment, l’Ajuntament ha de modificar el tipus impositiu per tal de garantir que el rebut de l’IBI per als contribuents d’Esplugues no pateixi cap increment.

Ressalta el pressupost d’inversions, amb una previsió de 9 milions d’euros, que suposa un increment del 44% respecte l’actual exercici. A més, si a primers del 2018, quan es tanqui l’exercici pressupostari 2017 hi ha superàvit –com tot apunta que passarà-, és previst que es pugui augmentar la quantia econòmica que es destini a realitzar inversions el proper any.

La situació financera de l’Ajuntament està sanejada. Des del 2012 hi ha un endeutament equilibrat i moderat però, a més, progressivament s'ha anat reduint i és previst finalitzar l'any 2017 amb un deute del 48,78%, mentre que per al proper exercici 2018 és previst un deute del 48,11%, mantenint així un nivell d’endeutament moderat que permetrà continuar fent polítiques per millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania.

Programes i mesures govern 2018_1

Programes i mesures govern 2018_2

Ingressos 2017 2018

Ingressos 2018

Despeses 2017 2018

Despeses 2018

Politiques despeses

Inversions 2018

Qualitat espai public i equipaments

L'alcaldessa ha expressat la seva satisfacció per haver aprovat el pressupost amb suports d’altres grups municipals i ha remarcat la prioritat de les polítiques socials: “Enguany tenim una xifra rècord d'ajuts per emergències socials i beques” i ha afegit que “l'economia comença a respirar i les xifres macroeconòmiques així ho apunten, però nosaltres no respirarem del tot fins que les famílies no superin les dificultats econòmiques. Cal continuar atenent les persones i les famílies més vulnerables”. Pilar Díaz ha remarcat que “el suport a les famílies, la innovació tecnològica, la lluita contra el canvi climàtic i la transformació urbana seran alguns dels programes i mesures que inclou el pressupost” i en ‘apartat d’inversions ha remarcat que “creixeran un 41% i inclouran, entre d’altres, la construcció del Complex Esportiu i Sociocultural de Can Vidalet, el reinici de les obres del Teatre Auditori i la construcció dels nous mercats de Can Vidalet i la Plana”.

En el decurs del debat al plenari, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha agraït a tots els regidors i regidores el treball i les aportacions que han fet “amb la voluntat constructiva per a la ciutat” i ha remarcat que, des de l’inici de la legislatura, “hem mantingut la voluntat de buscar els majors consensos sempre que sigui possible”. Sanz ha subratllat que “el govern municipal fa un esforç incrementant el pressupost en un 7,15%, mantenint la pressió fiscal, que la tenim en una franja molt baixa”.

També ha remarcat que “tenim un endeutament de menys de la meitat dels ingressos, d’un 48%, i aquesta contenció en l’endeutament és molt per sota del que permet la Llei estatal d’Estabilitat Pressupostària”. Sanz ha remarcat “l’esforç important i el salt qualitatiu i quantitatiu en serveis municipals com ara la neteja i el manteniment de les zones verdes, i també en polítiques socials, que són serveis als quals sempre hem dit que aplicarem els recursos necessaris per garantir la demanda”. Ha conclòs tot dient que són “uns pressupostos expansius, que creixen, augmentarem serveis i inversions”.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, ha donat suport als pressupostos i ha agraït a l’equip de govern “la disponibilitat, predisposició i negociació dels pressupostos que ens ha permès arribar a un acord per tal que els projectes municipals puguin tirar endavant”. L’objectiu és “continuar amb el progrés, el desenvolupament de l’activitat a la ciutat i la prestació dels serveis de qualitat i atenció a les persones”. Ha fet un repàs als 12 punts que han pactat amb el govern per donar-hi suport que, entre d’altres, inclou la congelació de l’IBI i “mantenir aquesta voluntat per al 2019”, elaborar un pla d’equipaments de ciutat, millorar els revestiments dels passos soterrats de la B23 i de l’av. Països Catalans o millorar en les rutes de les línies d'autobús locals.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, ha expressat el vot contrari dient que “partim d’un nivell de confiança més aviat baix respecte del govern municipal” i ha citat els 6 punts pactats entre el 2015 i el 2016 per dir que “no se n’ha executat ni un. Som conscients que els tràmits executius en un ajuntament són llargs, ens dieu –i ho creiem- que alguns d’aquests estan molt a prop de ser executats, però la veritat és que després de dos anys i mig de mandat municipal (...) no se n’ha materialitzat ni un”. Ha afegit que per tirar endavant projectes de ciutat “no tenim més remei que entendre’ns tots plegats, us emplacem al govern a materialitzar tangiblement tots aquests pactes als quals hem arribat”.

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha dit que votaven amb una “abstenció qualificada” que ha explicat dient és “amb l’ànim de facilitar l’aprovació del pressupost. És un punt d’inici perquè volem continuar treballant en allò que ens uneix, i no en el que segur ens separa, treballant pel conjunt de la ciutadania”.

La portaveu d’ICV, Estefania Zafra, ha explicat el vot contrari del seu grup dient que “no compartim la majoria de les grans línies del pressupost”, ha qualificat “d’insuficient” la despesa social, i ha dit que “no hem pogut arribar a un acord amb les propostes que hem fet com la tarificació social, el síndic de greuges, el programa ‘Cap nen sense saber nedar’ i el foment del primer habitatge per a joves”. Ha afegit que “tot i que a algunes de les altres propostes que hem fet ens han dit que sí, no ens semblen suficients”.

El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Santi Siquier, ha explicat el vot favorable al pressupost fent referència entre d’altres aspectes a les inversions que, amb un increment del 44%, es financen “també amb l’esforç d’altres administracions com són la Generalitat, l’AMB i la Diputació de Barcelona amb la voluntat de co-governar”. També ha dit que “és rellevant la voluntat de la congelació de la política fiscal”. En l’àmbit de les polítiques de promoció econòmica, ha remarcat que “una de les nostres prioritats és el foment de l’ocupació i l’emprenedoria” i el suport a les empreses. Ha conclòs tot dient que els pressupostos “continuen encaixant en els tres eixos principals que vam promoure i que vam signar” a l’inici de la legislatura municipal: pacte per la pobresa, pacte per l’ocupació de qualitat i pla de mobilitat. "Des del PDeCAT observem una línia continuista de quan hem estat al govern que continuen encaixant amb els nostres objectius programàtics 2015-2019”.

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, ha explicat el seu vot contrari dient que “en la part social ens semblen xifres molt ajustades (...), insuficients; hi ha veïns que es queden sense ajuts”. I ha remarcat que “el capítol d’inversions pràcticament van a dos projectes: el CEM de Can Vidalet i l’auditori”. Ha dit que havien parlat amb l’equip de govern per decidir el seu vot condicionat a una proposta molt concreta: “començar a contemplar tirar endavant un projecte d’habitatges de lloguer, sabent que les competències són de la Generalitat” i, en referència a les 250 vivendes previstes a l’ARE Montesa s’ha preguntat també “qui assegura que es faran“ i ha demanat que una part de les inversions es dediquin a això.

La regidora no adscrita Laura Benito ha argumentat el seu vot favorable tot dient que “valoro l’esforç que ha realitzat l’Ajuntament” i a enumerat alguns dels aspectes que recull el pressupost com ara “la congelació d’impostos i de l’IBI, les inversions que es realitzaran com ara l’auditori, les millores a les escoles, parcs públics, vies públiques i pla de mobilitat” i ha remarcat que són uns pressupostos que “prioritzen la despesa social amb l’objectiu de seguir impulsant les polítiques socials a la nostra ciutat incidint en la lluita contra la pobresa i l’atenció a les persones”.

Modificació de crèdits per a l’exercici 2017

S’ha aprovat amb els vots a favor de PSC, Cs, PDeCAT i la regidora no adscrita, l’abstenció d’ERC, PP i CE, i el vot en contra d’ICV, la modificació proposada afecta a crèdits per un import de 562.659,00 € dels quals la quantitat de 34.000,00 € suposa increment de pressupost i 528.659,00 € representen un canvi de destinació de partides ja existents.

La despesa corrent es modifica en la quantitat de 278.659,00 € per atendre fonamentalment a:

-Despeses de subministrament d’aigua, gas i energia elèctrica per import total de 138.500,00 € (100.000,00 € subministrament aigua rec, 30.000,00 € subministrament energia elèctrica i 8.500,00 € subministrament de gas).

-Despeses de conservació  per un import total de 62.809,00 € (conservació escoles, 16.000,00 €, conservació instal•lacions esportives 24.309,00 €, conservació edificis municipals 17.500,00 €, manteniment fonts ornamentals 5.000 €.).

-Despeses de honoraris per la redacció del planejament de la Plaça Santa Magdalena.

-Conveni amb la Fundació Privada Asproseat Proa Esplugues pel suport a tasques de consergeria.

La proposta de modificació de despesa corrent es finança, íntegrament, per transferència entre partides.

El crèdit per a despesa d’inversió es modifica en la quantitat de 284.000,00  € i va destinat fonamentalment als següents projectes:

-Ampliació platja piscina municipal La Baronda per import de 9.000€.

- Liquidació obres vestidors Camp de Fútbol Salt del Pi, per import de 25.000€.

- Instal•lació de projector leds en diferents equipaments esportius per import de 250.000€.

La modificació de despeses d’inversió es finança amb:

-Transferències de capital de la Diputació de Barcelona per un import de 34.000,00 €.

-Baixes de crèdit d’altres partides d’inversió per import de 250.000,00  €.

Estat d’execució del Pressupost municipal vigent

El plenari també ha donat compte de l’estat d’execució de l’actual exercici econòmic 2017, a data 30 setembre segons el qual l’execució dels ingressos determina que s’ha liquidat un 80,30% dels ingressos totals pressupostats, dels quals s’ha recaptat el 73,40%. En relació als ingressos ordinaris, s’ha liquidat el 99,07% dels previstos, dels quals s’ha recaptat el 72,09 %. Pel que fa a l’execució de les despeses, s’ha reconegut un 47,78% d’obligacions respecte a les pressupostades, de les quals s’ha pagat un 95,64%. En relació a la despesa corrent, s’ha reconegut un 61,21%, del qual s’ha pagat el 96,36%; s’ha reconegut un 14,48% de la despesa d’inversions respecte a la quantitat pressupostada, del qual s’ha pagat un 95,70 %.

En l’execució del pressupost d’exercicis tancats s’observa que les obligacions pendents de pagament procedents d’exercicis tancats representen un 19,90% respecte a les pendents a 1 de gener de 2017; els drets reconeguts pendents de recaptar corresponents a exercicis tancats representen un 77,55% respecte als drets pendents a 1 de gener de 2017.

Pel que fa les existències de tresoreria, a 30 de setembre ascendeixen a 23.554.646,18  €, mentre que en l’apartat de l’endeutament s’observa que el deute viu de l’Ajuntament ascendeix a 14.653.495,76  €. L’estimació a 31 de desembre de 2017 del deute viu de l’Ajuntament (tenint en compte el capital a amortitzar fins aleshores i els nous préstecs a formalitzar en el 2017, per finançar inversions) equival a la suma de 18.576.373,94 €, que representa un 39,35% dels ingressos liquidats en l’exercici 2016, molt inferior al que està contemplat per la normativa en vigor per autoritzar nou endeutament.

Compliment de la normativa sobre morositat en el pagament a proveïdors

El plenari també ha donat compte de l’informe d’Intervenció i tresoreria relatiu al durant el tercer trimestre de 2017 sobre morositat en el pagament a proveïdors, que a data 25 d’octubre de 2017, indica que el total de pagaments de factures o d’altres documents durant el tercer trimestre de 2017 ha estat de 2.034, per un import total de 3.930.023,40 €. El període mitjà de pagament ha estat de 31,49 dies des de la data de presentació de les factures al registre.

Així mateix, el període mitjà de pagament a proveïdors, calculat segons la metodologia establerta pel Reial Decret 635/2014, de 25 de juliol, ha estat durant el tercer trimestre de 2017 de 0,89 dies. Aquest indicador equival a un període de pagament de 30,89 dies, des de la data de la recepció de la factura en el registre comptable municipal.

Declaració institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones

A l’inici del ple, l’alcaldessa ha llegit una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que es commemora el dia 25 de novembre i, entre d’altres idees, exposa que “tornarem a denunciar i recordar allò que hauria de ser una obvietat. I ho farem les vegades que calgui. No és una queixa. No és un caprici. Estem reivindicant els nostres drets fonamentals. La violència masclista no és un problema de les dones. És un problema de tothom, tots i totes. I no són casos aïllats ni inevitables. Les dades són alarmants i només com a societat podem eradicar-la. No és fàcil. Hem heretat una tradició on les dones aguanten amb silenci, patiment i sentiment de culpa les agressions. Perquè encara vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones”.

Adjudicat el servei de neteja i manteniment de zones verdes

El plenari ha requerit la constitució de la garantia definitiva com a pas previ necessari per a la contractació del servei de neteja i manteniment de les zones verdes públiques del municipi, d’acord amb els plecs de condicions aprovats el mes de maig passat. Hi han votat a favor tots els regidors i regidores presents, a excepció d’ERC i CE que s’han abstingut i ICV que han votat en contra.

De les quatre pliques presentades, s’ha adjudicat el servei a l’oferta de Moix, Serveis i Obres, S.L. en UTE amb Taller Auria, S.C.C.L.

Aprovació del Document únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM)

D’altra banda, s’ha aprovat per unanimitat dels presents el Document únic de Protecció Civil Municipal(DUPROCIM) a fi i efecte de prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns, a la vegada que donar resposta adequada a les possibles situacions d’emergència del municipi.

D'acord amb la Llei 4/97 de Protecció civil de Catalunya, el nostre municipi, amb una població de més de 20.000 habitants i afectat per riscos objecte de plans especials, està obligat a elaborar i implantar el Pla de Protecció Civil Municipal, del qual aquest document n'és la base.

Moció sobre l’educació com a eina de cohesió

El plenari ha aprovat la moció presentada per ICV que també han subscrit ERC, PDeCAT, CUP i CE, en defensa de l’educació com a eina de cohesió. Hi ha votat a favor ICV, ERC, PDeCAT, CE i PSC, mentre que Cs, PP i la regidora no adscrita hi han votat en contra –PP ha emès un vot contrari parcialment, ja que ha votat en contra de tots els acords, a excepció del segon acord en el qual s’ha abstingut-. Entre d’altres, la moció proposa exigir “una rectificació pública a PP i Cs per les sospites no fonamentades sobre la qualitat del sistema educatiu a Catalunya”.

Moció per la llibertat dels presos polítics

No ha prosperat la moció presentada per ERC i PDeCAT, que també han subscrit ICV i CUP, que demanava la llibertat dels presos polítics. Hi han votat a favor ERC, PDeCAT, ICV i CE, mentre que hi han votat en contra PSC, Cs, PP i la regidora no adscrita.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B