Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple municipal setembre: Esplugues aprova per unanimitat el suport a l’acollida de població refugiada

17 de setembre de 2015

Els vuit grups presents al consistori han subscrit al Ple municipal ordinari corresponent al setembre una moció -que s’ha aprovat per unanimitat- de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats, per la qual es declara Esplugues ciutat acollidora.

Amb la moció, l’Ajuntament d’Esplugues manifesta la seva preocupació per la crisi humanitària en matèria de refugi que està tenint lloc a la Mediterrània, arran de la guerra civil a Síria i d’altres conflictes internacionals.  La moció remarca que “avui la tragèdia és que milers de persones desesperades que fugen de la mort, estan disposades a arriscar la seva vida i, en massa ocasions, perdre-la”.

Amb l’aprovació de la moció, Esplugues s’ofereix com a territori d’acollida, a la vegada que preveu que en un termini de 15 dies s’acordi un Pla d’actuació municipal per a l’acollida de persones refugiades, especificant el suport que pot oferir el municipi per acollir les persones sol·licitants. El pla haurà de tenir en compte que cal posar a disposició de les persones acollides els recursos per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació (programa d’aliments). També es preveu crear un registre de persones/unitats familiars que s’ofereixen a acollir a aquestes persones nouvingudes, així com també la creació d’una taula de treball integrada pel personal tècnic municipal de l’àmbit d’Acció Social i Ciutadania, persones representants de les entitats del Tercer Sector i de la xarxa sanitària pública.

Es posarà a disposició els serveis, recursos i ajuts municipals per tal de garantir i cobrir les necessitats bàsiques de les persones acollides a la ciutat amb especial atenció a la infància, i es facilitarà la integració de les persones a través de cursos, tallers i la resta d’eines previstes en el Servei d’Acollida Municipal.

La voluntat del consistori és treballar en col·laboració amb la “xarxa de municipis refugi”, amb la direcció general per a la immigració de la Generalitat de Catalunya i amb la Creu Roja, així com també dotar econòmicament el Pla amb un pressupost inicial de 20.000 euros, que es podrà ampliar segons les necessitats.

La moció recull el compromís de “donar suport i convocar setmanalment una concentració a la plaça, mentre duri aquesta crisi humanitària, de la mateixa manera que es fa a altres poblacions de Catalunya, exigint als governs europeus que prenguin mesures per a la finalització de les guerres que provoquen situacions tan tràgiques  com la que ens trobem”.

Amb aquesta aprovació, es vol instar el Govern de l’Estat espanyol a demanar una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social i que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixin a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada, així com també sol·licitar a la UE i als organismes internacionals la revisió del concepte de refugiat/da per atendre millor les  crisis humanitàries derivades dels conflictes armats actuals i de l’extrema pobresa en alguns països. També insta al govern central a augmentar el nombre de places d'asil, també com la dotació pressupostària per millorar la qualitat en les diferents fases de l'atenció a aquest col·lectiu.

Actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya (PPIC), aprovat el 28 de gener de 2014, adequant-la a la situació actual i assegurar-ne el desplegament.

El text de la moció planteja instar al Govern de Catalunya a territorialitzar els serveis d'atenció a les persones demandants d'asil i en paral·lel formar i/o especialitzar aquelles persones dels municipis que s'hauran de fer càrrec del suport i l'atenció a les persones sol·licitants, entre altres.

En el decurs del debat sobre la moció de suport a les persones refugiades, per part de l’equip de govern municipal el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha posat de relleu el consens de tots els grups municipals per aprovar el text per “millorar les polítiques adreçades als refugiats i decidir què podem fer com a ciutat acollidora, posant els recursos i els serveis municipals a disposició d’aquestes persones”. Sanz ha posat en valor el caràcter solidari d’Esplugues tot dient que “som un ajuntament que sempre hem apostat per la cooperació internacional i, en aquest cas, ho tornem a fer amb aquesta moció i el pla municipal que farem”. El portaveu de CiU, Santi Siquier, ha dit que “cal atendre també l’assistència dels refugiats en ruta i als territoris d’arribada” i ha remarcat que “sovint el refugiat és sinònim d’extrema pobresa”.

Laura Benito, portaveu de Ciutadans, ha dit que “és urgent que Europa i tots els polítics es posin a treballar per donar una solució a les persones que fugen de la desraó i les massacres. També cal ajudar al propi país d’origen”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, ha dit que “cal estar atents a l’emergència social i a les urgències de l’actualitat, que és sinònim de bones pràctiques”.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha manifestat que “ens posem a disposició del govern per treballar el pla municipal entre tots”.

Elisabet Millà, en representació d’ICV, ha manifestat que “volem que hi posem moltes ganes perquè el pla es porti a terme. Poques vegades anem a l’origen, cal resoldre a nivell polític les situacions que provoquen les guerres i les fugides massives”.

Sergi Oliveras, portaveu de la CUP, ha expressat que “l’emergència social que motiva aquesta moció no és nova” i que “cal anar a l’arrel del conflicte”.

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, ha volgut expressar que la política de la seva formació “és recolzar tan al necessitat que arriba a la ciutat com al que ja està entre nosaltres”.

Declaració institucional sobre els 70 anys del bombardeig d’Hiroshima i Nagasaki

A l’inici de la sessió plenària l’alcaldessa ha llegit una declaració institucional amb motiu dels 70 anys del bombardeig de les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki, on s’expressa la solidaritat amb totes les persones i familiars afectats per l’impacte de les armes nuclears.

Esplugues és membre de la xarxa d’Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace), una xarxa internacional liderada per Hiroshima i Nagasaki, que aplega més de 6.700 municipis de 160 països d’arreu del món que treballen per assolir un món en pau lliure d’armes nuclears.

El text, que ha tingut el suport de tots els grups municipals –PSC, C’s, ERC, ICV, CiU, CUP i CE-, remarca que el llançament de les bombes atòmiques sobre les dues ciutats, va provocar la mort de més de 240.000 persones, nombrosos ferits i afectats i la pràctica destrucció d’aquestes ciutats.

Així mateix, reclama als estats de tot el món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i prenguin mesures concretes per avançar cap al seu assoliment. També es dóna suport a la iniciativa de la societat civil internacional aplegada en campanyes com ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) per alertar del profund impacte humanitari de les armes nuclears i reclamar l’adopció d’un tractat mundial de prohibició d’aquest tipus d’armament. Per últim, es demana al Govern de l’Estat que se situï entre aquells estats que avui dia estan treballant activament per la fi de les armes nuclears i el compromís ferm d’abandonar el comerç internacional d’armes.

Festes locals

A la sessió plenària s’ha aprovat que el dia 21 de setembre, festivitat de Sant Mateu, patró d’Esplugues, serà una de les festes locals al calendari de l’any 2016, mentre que el segon dia festiu local el fixarà la Junta de Govern Local, en qui delega el plenari per aquest acord.

Moció per combatre la violència de gènere

Davant el repunt d’assassinats masclistes que hi ha hagut els darrers mesos, el ple municipal ha aprovat una moció per instar el Govern a adoptar i promoure un Acord social, polític i institucional contra la violència de gènere per construir una societat segura i lliure de violència contra les dones. La moció proposada pel grup municipal socialista, ha tingut el suport de tots els grups municipals, a excepció de la CUP que s’ha abstingut.

Entre els acords adoptats, figura que el Govern central multipliqui per cinc la partida dels pressupostos generals de l’Estat per al 2016 destinada a la Delegació del Govern per a la violència de gènere. Amb la moció s’insta al Govern de l’Estat a que faci efectiva la reposició i la dotació de les partides pressupostàries amb recursos suficients, que han patit retallades en els últims anys, especialment els que es destinaven a la prevenció i a l’assistència social de les víctimes de violència de gènere, depenents tant de les comunitats autònomes com dels serveis de proximitat dels ajuntaments.

La moció també proposa la creació de la Unitat de coordinació contra la violència de gènere a cada territori i la creació d’un fons de suport als ajuntaments per reforçar la xarxa de serveis públics, impulsant el paper que exerceixen els serveis socials municipals i els serveis integrals d’atenció a les dones. Així mateix,a proposa posar en marxa als jutjats especialitzats en violència de gènere –com el que funciona a Esplugues- l’acompanyament judicial personalitzat per fer accessible la informació a les dones víctimes de violència de gènere sobre quin és l’itinerari i el procediment més segurs en el seu recorregut judicial des del moment en què posen la denúncia fins al final del procés.

Proposa que es promogui i es faciliti que tant els magistrats que estan al capdavant dels òrgans jurisdiccionals especialitzats, com advocats, forenses i equips psicosocials que intervinguin en els jutjats especialitzats de violència de gènere tinguin certificada, prèviament a ocupar el seu lloc, formació específica en la matèria impartida per una institució acreditada.

També es demana activar de manera permanent el Pla Nacional de Sensibilització i Prevenció de la Violència de Gènere, així com també posar en marxa un Pla integral per prevenir, protegir i reparar el dany a menors víctimes de violència de gènere.

El vessant educatiu també és present a la moció ja que planteja que s’incorpori al currículum la formació específica en igualtat, educació afectiu-sexual i de prevenció de la violència de gènere en totes les etapes educatives.

Moció de suport a la creació de la prestació “Garantia +55”

El ple ha aprovat una moció proposada per ERC - que ha tingut el suport dels grups de tots els grups, a excepció del PP que hi ha votat en contra i la CUP que s’ha abstingut - per la qual dóna suport a la proposta impulsada per la UGT de Catalunya anomenada “Garantia +55”. Es proposa la creació d’una prestació per a les persones de més de 55 anys que es trobin en situació de desocupació, tinguin cotitzats un mínim de 15 anys i hagin exhaurit la prestació per desocupació contributiva. La moció proposa un SMI de 1.000 € que ens acosti als estàndards dictats per la Carta Social Europea, a la vegada que planteja analitzar l’eficiència dels programes d’inserció i apostar per accions d’inserció i de formació amb continguts reals.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B