Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple municipal octubre: S’aprova un increment de l’1% de l’Impost de Béns Immobles, l’únic augment en els darrers 4 anys

Hi voten a favor els grups del PSC, CiU i ERC. La mesura contribuirà a mantenir els serveis i programes en l’àmbit social per al proper any 2016

22 d'octubre de 2015

El ple ordinari de l’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat amb els vots a favor del PSC, CiU i ERC, la modificació de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per al proper any, que suposa un increment de l’1 %. S’hi ha abstingut el PP i ICV i han votat en contra Ciutadans, CUP, Canviem Esplugues i la regidora no adscrita Laura Benito.

Esplugues ha estat inclosa en la relació de municipis als quals s’aplicaran els coeficients d’actualització que aprovi la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016. El coeficient que pertocarà aplicar als valors cadastrals, de conformitat amb el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat, és el de l’1,10 ja que l’any 1997 van entrar en vigor els valors cadastrals, fruit de la darrera revisió.

Amb l’objectiu de corregir l’efecte d’aquesta actualització, es proposa rebaixar el tipus de l’IBI d’urbana actual del 0,789 al 0,725%, fet que suposarà un augment de l’1 %, per atendre els menors ingressos, derivats del canvi de tributació, així com l’augment previst en l’estat de despeses del pressupost municipal del proper any 2016, especialment en l’àmbit social.

Per mantenir les bonificacions en el pagament de l’IBI que l’Ajuntament atorga a famílies nombroses d’acord amb uns requisits establerts, i per tal de no perjudicar aquestes famílies que podien perdre el dret a obtenir la bonificació, s’ha fixat que el valor cadastral límit establert de 81.070 € es substitueixi pel de 89.180€. També s’ha previst ampliar el termini de sol·licitud d’aquesta bonificació fins al darrer dia del termini de cobrament en voluntària (tradicionalment finalitza la primera setmana de juliol) enlloc del 20 de febrer, que disposa l’ordenança municipal de l’IBI vigent.

Per part de l’equip de govern municipal, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha remarcat que “hem estat responsables en aprovar aquest augment, que suposa un increment de l’1% en 4 anys, ja que els darrers 3 anys l’IBI ha estat congelat”. Sanz ha afegit que aquest increment suposarà “de mitjana uns 4 euros anuals per a cada família, tot i que per als que més tributen serà un major import. Cal remarcar que l’IBI és un dels impostos més redistributius, perquè els imports es feixen d’acord amb els béns de cada persona o família”. De cara al proper exercici, Sanz ha dit que “els ingressos que rebrà l’Ajuntament corresponents a l’IBI contribuiran a assumir el Pressupost municipal per al 2016 que continuarà tenint un pes destacat en l’àmbit social –emergències, programes i actuacions d'atenció social, etc- perquè “hi ha necessitats socials que a Esplugues hem de cobrir”.

També per part de l’equip de govern, el portaveu de CiU, Santi Siquier, ha expressat el seu acord amb l’augment proposat de l’IBI perquè “donades les necessitats del moment i l’esforç que en anteriors exercicis ha fet l’equip del govern anterior, és l’apropiat per equilibrar econòmicament el pressupost de l’Ajuntament i atendre així les necessitats de forma correcta”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, ha explicat el vot favorable tot dient que “escoltats els arguments de l’equip de govern, veiem que hi ha arguments sòlids que justifiquen l’augment de l’IBI”.

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha dit que s’abstenen perquè “el que votem avui condiciona el futur del pressupost municipal, no podem recolzar la proposta perquè no coneixem el tot”, és a dir, el proper pressupost. També ha dit que “nosaltres estem molt còmodes baixant impostos, però tots ens hem d’arremangar i quadrar el pressupost municipal”.

La portaveu d’ICV, Lídia Ibáñez ha manifestat el posicionament d’abstenció del seu grup.

El portaveu de C’s, Julio Roldán, ha dit que “no estem d’acord en pujar l’IBI en un 1% per les finances municipals. Al nostre programa electoral proposàvem congelar l’IBI”.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Sergi Oliveras, ha volgut remarcar el vot contrari perquè al seu entendre a la ciutat “no s’ha millorat econòmicament per augmentar l’IBI”.

CE ha dit que “aquests anys l’IBI ha estat congelat per la situació econòmica i no veiem la millora”.

La regidora no adscrita Laura Benito ha explicat el seu vot contrari dient que “no penso que la situació dels ciutadans sigui per rebre més mesures impositives”.

Pagament a proveïdors

En la sessió plenària s’ha donat compte del període mitjà de pagament a proveïdors corresponent al tercer trimestre de 2015, en què el període mitjà de pagament a proveïdors ha estat de 14,36 dies. Aquest indicador equival a un període de pagament de 44,36 dies, des de la data de la recepció de la factura en el registre comptable municipal.

Així mateix, el ple va donar compte de l’acompliment dels terminis previstos per al pagament de les obligacions municipals, segons el qual el total de pagaments de factures o d’altres documents durant el tercer trimestre de 2015 ha estat de 2.144 per un import total de 3.740.115 €. El període mitjà de pagament ha estat de 48,23 dies a partir de la data de presentació de les factures al registre.

Mocions dels grups municipals

En l’apartat de mocions presentades pels grups municipals, s’ha aprovat una moció presentada per Canviem Esplugues en defensa d’una atenció sanitària pública de qualitat i de suport al Servei Nacional de Salut de Catalunya. Hi ha votat a favor PSC -que ha vist incorporades unes propostes d’esmenes al text de la moció-,  ERC, PP, C’s, CUP i la regidora no adscrita; mentre que hi ha votat en contra CiU tractant-la "d'oportunista per reprovar la política de salut de la Generalitat en el Ple municipal", i aportant dades de la situació actual de la salut i sanitat pública a Esplugues que, segons Santi Siquier, "desmenteixen els arguments la moció". Per la seva banda, ICV s’ha abstingut.

La moció proposa que s’augmenti progressivament del pressupost destinat a l’atenció primària de salut (APS); garantir que qualsevol persona resident a Catalunya pugui tenir accés als serveis d’atenció primària; recuperació de personal  i de les seves condicions laborals: assegurar que queden ben cobertes les vacants per jubilació, malaltia o vacances, dotant adequadament als diversos equips d’atenció primària (EAP). També s’exigeix la paralització de la mesura de no renovació dels contractes temporals de personal eventual dels centres d’Atenció Primària  del Baix Llobregat, a la vegada que continuar amb l’actual política municipal d’aportar els recursos necessaris per cobrir la demanda en els serveis  domiciliaris i d’ atenció  a les persones  (segons els barems establerts), contribuint així a la lluita contra l’exclusió social i la pobresa.

D’altra banda, no s’ha aprovat una moció d’ICV en la qual sol·liciten a la Generalitat que garanteixi beques menjador a tots els infants en situació de vulnerabilitat i que es posin els mitjans municipals necessaris per avançar i fer efectives aquestes beques el més aviat possible. La moció no ha progressat en rebre el vot en contra del PSC, que ha argumentat que cal buscar altres maneres de resoldre el problema, ja que l’Ajuntament no pot assumir la competència i els cost que no li pertoca, tot i que ja fa un esforç econòmic notable amb beques menjador. També hi ha votat en contra CiU, per entendre que la Generalitat ha reiterat públicament el compromís d'atendre aquest 2015 les beques necessàries des d'una partida pressupostària que és oberta en espera de les valoracions a realitzar pel Consell Comarcal del Baix Llobregat. D'altra banda, s’ha abstingut el PP i C’s, i la resta de grups hi ha votat a favor (ICV, ERC, CUP, CE i la regidora no adscrita).

ERC ha presentat una altra moció en suport als afectats per l’índex de referència de préstecs hipotecaris a més de 3 anys (IRPH) declarat abusiu, que ha prosperat en obtenir el suport dels grups de PSC, CiU, ERC –el grup proposant-, ICV, C’s, CUP, CE i la regidora no adscrita, mentre que el PP s’ha abstingut. Amb la moció s’insta al Govern espanyol a eliminar de forma immediata i definitiva l’IRPH Entitats i, sobretot, a no aplicar-lo unilateralment i obligada per a aquelles hipoteques que no contemplaven un índex substitutiu vàlid davant la desaparició de l’IRPH Caixes i Bancs. La moció també recull que l’Oficina Local d’Habitatge d’Esplugues posi a disposició de les famílies afectades un servei d’assessorament per a tothom qui vulgui revisar aquesta clàusula.

Per la seva banda, el grup municipal de Ciutadans ha proposat l’aprovació d’una moció per sol·licitar la gratuïtat dels llibres de text en l’educació primària i secundària obligatòria, que s’ha aprovat en obtenir el suport del mateix grup proposant i de PSC, PP, CUP, CE i la regidora no adscrita. S’han abstingut ERC, ICV i CiU. A través de la moció es proposa entre d’altres acords la creació als centres públics en els nivells d’educació obligatòria d’un banc de llibres públic que sorgeixi de la devolució de llibres per part de les famílies. La idea és que les famílies puguin adquirir els llibres per al següent curs escolar de forma totalment gratuïta si els retornen en bones condicions d’ús. També preveu la implantació progressiva del programa de gratuïtat i anar substituint els llibres de text per continguts de caràcter digital, d’acord amb criteris pedagògics.

La regidora no adscrita, Laura Benito, ha presentat una moció de recolzament a les víctimes de la Talidomida que s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups, a excepció del PP que s’ha abstingut. Amb la moció es dóna suport a les víctimes de la Talidomida, un medicament sedant que es va prescriure a les dones embarassades contra els marejos i nàusees durant la gestació fins l’any 1963 i que va provocar greus malformacions a les extremitats dels nadons que naixien. A la vegada, s’insta a la farmacèutica alemanya Grünenthal -que va fabricar aquest medicament- a indemnitzar les persones afectades que hi ha a Espanya.

El plenari municipal ha desestimat una moció presentada per CiU, ERC, ICV i CUP de suport a totes les persones represaliades arran del procés participatiu del 9N, entre les que figuren el president Mas, l’exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau amb motiu de la seva imputació per l’organització del 9N. La moció no ha prosperat ja que hi ha votat en contra PSC, PP, C’s i la regidora no adscrita, mentre que ha tingut el suport dels grups proposants –CiU, ERC, ICV i CUP- així com també CE.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B