Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica ple juny: Esplugues promou el Salari Mínim de Referència de mil euros

L’Ajuntament d’Esplugues ja contempla per a tots els treballadors i treballadores un salari superior als 1.000 euros mensual

16 de juny de 2016

L’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat al ple municipal celebrat el dimecres 15 de juny una moció presentada per ERC, PSC i CDC per l’adopció a l’Ajuntament d’Esplugues del salari mínim de referència de mil euros al Baix Llobregat. Hi han votat a favor tot el consistori, a excepció del regidor de C’s que ha votat en contra. La moció acorda assegurar que els salaris del personal al servei de l’Ajuntament no siguin inferiors als 1.000 euros mensuals, tal i com és ara.

Amb la moció s’acorda participar activament des d’Esplugues en la creació d’un espai territorial de diàleg i debat amb els sindicats, les patronals, la resta d’administracions i forces polítiques entorn el Salari Mínim de Referència. Així mateix, s’insta a la Generalitat de Catalunya que promogui i apliqui un acord sobre el salari de referència i aprovar els pressupostos adequats per fer front als contractes públics i als delegats en altres administracions locals i comarcals.

També s’insta a les diferents administracions municipals i supramunicipals que promoguin l’ús de clàusules socials en general i estudiar la manera viable d’aplicar el salari de referència en particular en la contractació pública municipal. A més, l’Ajuntament d’Esplugues es compromet a mantenir l’actual política salarial, que ja contempla per a tots els treballadors i treballadores un salari superior als 1.000 euros mensual.

Al ple ha assistit el representant de la Plataforma Anem a Mil, Jordi Cuesta, a qui els grups proposants van agrair la seva presència i contribució per assolir aquest salari de referència.

Per part dels tres grups proposants, ha intervingut en primer lloc el portaveu d’ERC, Oriol Torras, que ha remarcat que “ens sembla que és de justícia que s’aprovi aquesta moció, sembla mentida que avui encara faci falta que es porti aquesta moció”. També ha volgut manifestar que “ens fa especial il·lusió portar la moció perquè recull una part important de les demandes de la societat impulsades per diferents sindicats i la Plataforma Anem a Mil" i ha volgut “agrair l’esforç que ha fet tothom per arribar al consens” per aprovar la moció.

El portaveu del PSC, Eduard Sanz, que també ha proposat la moció, ha fet referència que el PSC “portem temps treballant en aquest sentit d’aprovar un salari mínim superior als mil euros mensuals. Creiem fermament que els treballadors i treballadores han de tenir un salari digne i no pot ser que avui hi hagi gent treballant que siguin pobres”. El portaveu socialista ha remarcat que “la forma de treballar és participar activament en un espai de diàleg compartit a la comarca”, amb sindicats, patronal, resta d’administracions i la Plataforma Anem a Mil.

El portaveu de CDC, Santi Siquier, i proposant de la moció, ha defensat un sou digne perquè “és una base de futur estable, sòlida, per deixar mica en mica d’anar sent un país low cost a nivell professional per ser un país amb el nivell de qualitat laboral generalitzada. Ha d’anar acompanyat d’una ocupació de qualitat, reforçada amb la formació i la qualificació professional”.

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha fet referència a les aportacions fetes pel seu grup amb l’objectiu que “sigui una moció útil”. Sánchez ha afegit que “votarem amb un sí compromès, amb tota la feina que tenim per fer a l’Ajuntament, per exemple contractar amb criteris més justos”. Ha apostat també per augmentar les clàusules socials en la contractació pública.

En representació d’ICV, Elisabet Millà ha expressat l’acord del seu grup amb el text de la moció tot dient que “ens afegim a totes les idees bones que han sortit a l’entorn de la moció”.

El portaveu de C’s, Julio Roldán, ha argumentat el seu vot en contra dient que “compartim el l’objectiu d’aconseguir salaris el més dignes possibles, però discrepem en la forma, pensem que hi ha altres mesures més efectives”. Roldán ha afegit que establir aquest salari mínim “no eliminaria de facto els salaris baixos”. Per garantir un salari digne ha dit que “apostem per no augmentar la xifra i impulsar mesures que contribueixin a crear més riquesa i que permetran pagar millors salaris”.

La portaveu de la CUP, Anna Coll, ha proposat en la seva intervenció que “els sous dels polítics anessin en funció d’aquest salari mínim”.

El portaveu de CE, Julián Carrasco, ha expressat que “amb la moció estem donant visibilitat a la política d’austeritat de fa nou anys, cal que es faci un canvi perquè la gent pugui viure amb el treball i fer de la seva una vida digna”.

La regidora no adscrita Laura Benito ha remarcat que portar la moció és una “esplèndida iniciativa per part dels partits que l’han portat” i ha afegit que la majoria de casos de noves feines “són treballs de subsistència, cal que a aquest país avancem en drets socials i laborals”.

Canvis al grup municipal d’ICV

Al ple de juny, ha pres possessió del càrrec de regidora del grup municipal d’ICV Estefanía Zafra Rodríguez, en substitució de Lídia Ibáñez que per motius de salut va renunciar al càrrec.

Revisió del padró d’habitants

Al ple s’ha aprovat la revisió anual del padró d’habitants a data 1 de gener d’enguany que estableix que Esplugues té 45.977 habitants (240 més que l'any passat), dels quals 22.113 són homes i 23.864 són dones.

Aprovació de la cessió de crèdits

D’altra banda, el plenari municipal ha aprovat la cessió de diversos crèdits que ostenta l’Ajuntament enfront la Generalitat de Catalunya a favor de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i la corresponent compensació de deutes. L’Ajuntament d’Esplugues té diversos crèdits pendents de cobrament de la Generalitat de Catalunya i, alhora, té una obligació econòmica amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) per un deute a llarg termini que es va formalitzar l’any 1992, derivat de la construcció i posterior cessió d’un edifici de protecció oficial de promoció pública al barri de Can Vidalet. Ara s’ha aprovat la cessió a l’Incasòl de diversos drets de cobrament per un import total de 597.732,27€, que té l’Ajuntament d’Esplugues davant la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament d’Esplugues, en contraprestació, restarà alliberat pel mateix import amb l’Incasòl pels venciments del deute a llarg termini, que s’extingirà per compensació i serà la Generalitat qui haurà de pagar aquesta quantitat a l’Incasòl.

Mocions proposades al ple

S’ha aprovat una moció sobre el tancament definitiu del Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona -que inclou referències a la resta de CIE que hi ha- que han presentat ICV, ERC, CDC, CE i CUP. Ha obtingut el suport dels grups proposants, així com també del PSC i la regidora no adscrita, mentre que hi ha votat en contra el PP i C’s s’ha abstingut. La moció manifesta el compromís de treballar per l’eradicació del racisme i garantir la igualtat de drets i oportunitats de tots els ciutadans i ciutadanes, així com també instar el Govern de l’Estat espanyol perquè iniciï el procés cap al tancament dels CIE.

També ha prosperat la moció presentada per Ciutadans sobre els serveis residencials del Baix Llobregat ,que s’ha aprovat amb el vot favorable del grup proposant i del PSC, ERC, PP, ICV, CDC, CE i la regidora no adscrita, mentre que la CUP s’ha abstingut. Entre d’altres acords, la moció insta la Generalitat a ampliar i adequar a les necessitats existents la cartera dels serveis socials a la comarca per atendre persones grans, amb dependència o risc social, com són els centres de dia, residències i habitatges tutelats, amb la finalitat de reduir la llista d’espera. També proposa publicitar, mitjançant un registre, les places públiques de la comarca i les llistes d’espera corresponents, així com també impulsar la construcció al Baix Llobregat d’habitatges tutelats o serveis per a gent gran com alternativa als centres residencials més assistencials.

Aquí podeu veure el vídeo íntegre del Ple de juny:

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B