Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple gener: L’Ajuntament garanteix la congelació de l’IBI per al 2018

Les famílies nombroses continuaran gaudint de bonificacions fiscals

11 de gener del 2018

En la sessió del ple ordinari del dimecres 10 de gener s’ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles per garantir que, durant l’any 2018, aquest impost no tindrà increment  a Esplugues. Hi han votat a favor PSC, Cs, ICV, PDeCAT, CE i regidora no adscrita; s'han abstingut ERC i CUP.

En el Butlletí Oficial de l'Estat de 30 de desembre de 2017, es va publicar el Reial decret llei 20/2017, que fixa els coeficients d’actualització dels valors cadastrals per a l’exercici 2018 i estableix que a Esplugues, per ser l’any 1997 l’entrada en vigor dels darrers valors cadastrals, li correspon un coeficient d’actualització de l’1,04.

Per corregir l’efecte d’aquesta actualització i no incrementar la pressió fiscal per aquest tribut, el plenari ha aprovat rebaixar el tipus de gravamen de béns urbans per a aquest exercici pressupostari, que queda fixat en un 0,672%, i substitueix l'anterior del 0,698%.

D’altra banda, les famílies nombroses empadronades a Esplugues continuaran gaudint de bonificacions fiscals en l’IBI. En aquest sentit, el plenari ha aprovat l’actualització de l'import del valor cadastral. A més dels requisits d'empadronament i de tractar-se del domicili habitual, enguany es requereix tenir un valor cadastral inferior a 96.512 €, en lloc dels 92.800 € que estava fixat fins ara.

En el decurs del debat al plenari, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha explicat que “si no preníem aquesta mesura avui, el que hagués significat és que els ciutadans i ciutadanes d’Esplugues haurien hagut de pagar l’IBI amb un increment d’un 4%, per això hem hagut de baixar el tipus impositiu i compensar aquesta pujada que s’hagués donat pel valor cadastral, perquè no s’incrementi l’IBI”. Sanz ha explicat que, vista la data del reial decret a 30 de desembre, “hem hagut d’avançar fins i tot el ple precisament per evitar que aquest 4% fos formal” i ha afegit que “no cal incrementar impostos, sinó finançar correctament aquells serveis necessaris i sobretot aquells obligatoris per a l’Ajuntament”.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, ha dit que “estem en contra de qualsevol element de pressió fiscal” i ha recordat que aquest era el punt número u de l’acord per als pressupostos municipals a què va arribar el seu grup amb el govern municipal. Ha afegit que “la partida d’ingressos no es penalitza, queda igual”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, ha argumentat l’abstenció del seu grup tot dient que “pensem que mantenir congelat aquest impost mentre el valor cadastral va pujant cada any, està provocant un segon efecte pervers, perquè mentre l’Estat va apujant el valor cadastral dels béns immobles, l’Ajuntament va abaixant l’IBI i això provoca de retruc que qui es beneficia en últim terme de la pujada del valor sigui l’administració de l’Estat”. Ha afegit que “tenir congelat eternament aquest impost també és insostenible tècnicament i políticament”.

La portaveu d’ICV, Estefania Zafra, ha dit que el seu grup vota a favor.

El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Santi Siquier, ha manifestat que “el govern de l’Estat ens fa anar malament un altre cop i publica aquest reial decret el 30 de desembre, quan l’any passat ho van fer el 5 de novembre. Ara ens pertoca, donats els compromisos polítics que tenim que no repercuteixi en un increment de pressió fiscal, adequar el nostre tipus de gravamen”.

La portaveu de la CUP, Anna Coll, ha dit que “malgrat que les modificacions no les acordem aquí al municipi, aquesta dinàmica de parlar de les coses sempre a última hora (...) impossibilitat que es pugui tractar els temes i incorporar millores en aquestes taxes que repercuteixen en la població, com per exemple els criteris progressius i el valor cadastral”.

Julián Carrasco, portaveu de Canviem Esplugues, ha manifestat que “com que no hi ha modificacions a les quanties votarem a favor”.

La regidora no adscrita Laura Benito ha argumentat el vot a favor dient que ”la congelació d’impostos ja es va aprovar en aquest ajuntament, per tant entenc que hem de d'acomplir al compromís que vam adquirir amb els ciutadans, per tant el nostre vot serà a favor”.

Pròrroga del servei de recollida d’escombraries, neteja viària i reg d’arbrat

D’altra banda, el ple municipal ha aprovat la pròrroga del contracte de concessió del servei de recollida de residus sòlids urbans, neteja viària i reg de l’arbrat vial. En aquests moments, la licitació del nou contracte – iniciada l’octubre passat - està en marxa i es troba en fase d’obertura i valoració de l’oferta presentada. La pròrroga estarà vigent el temps necessari per a la formalització del contracte actualment en procés de licitació.

El dictamen s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, PDeCAT i la regidora no adscrita Laura Benito; el vot en contra d’ICV i CUP; i l’abstenció de Ciutadans, ERC i Canviem Esplugues. En aquest ple no hi han assistit els dos representants del PP.

Moció sobre tarifes del transport públic

El plenari ha desestimat la moció presentada per C's de rebuig a l’augment de les tarifes i a l’actual sistema de finançament del transport públic a la Regió Metropolitana de Barcelona i els municipis gestionats per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Hi han votat a favor el grup proposant, ERC i la regidora no adscrita, en contra ICV, PDeCAT i CE, i s’han abstingut PSC i CUP.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B