Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple febrer: Aprovades mocions sobre el finançament de les escoles bressol i la vaga feminista del 8-M

També es va aprovar demanar un informe sobre els punts de perill a la ciutat per a motoristes i ciclistes

21 de febrer del 2018

En la sessió del Ple municipal ordinari celebrat aquest dimecres 21 de febrer es va aprovar una moció presentada pel PSC –que també van subscriure Cs i PP– demanant al futur govern de la Generalitat l’abonament del deute pendent de les escoles bressol. Hi van votar a favor PSC, Cs, ERC, PP, ICV, CE i la regidora no adscrita Laura Benito, mentre que PDeCAT, CUP i el regidor no adscrit Albert Comellas es van abstenir.

En el decurs del debat al plenari, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, va recordar la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “que ha donat la raó a l’Ajuntament en el contenciós plantejat contra la Generalitat per al finançament de les escoles bressol” i que obliga l’administració autonòmica a abonar als ajuntaments les quantitats deixades de percebre per al sosteniment de les llars d’infants municipals des del curs 2011-2012 fins al 2015, any de presentació del recurs. A Esplugues, l’impagament que ara es reclama és d’1.066.000 euros. “Demanem a la Generalitat que assumeixi el seu compromís, que va deixar de fer efectiu de forma unilateral i, com diu la sentència, per destinar els diners a sufragar escoles concertades. I també que es resolgui el finançament de les escoles bressol de cara al futur”, va dir Sanz.

Julio Roldán, portaveu de Ciutadans, va desitjar que es formi “un nou govern de la Generalitat que de veritat es posi a treballar en temes tan importants com aquest i que doni prioritat a les coses que realment importen, com l’educació”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, va demanar que es substituís l’expressió “exigir” per “demanar” a la Generalitat tenint en compte que “en aquest moment té usurpades les seves funcions per un partit que només té quatre diputats al Parlament”. Com que els partits que subscrivien la moció van acceptar el canvi proposat in voce, el vot d’ERC va ser afirmatiu.

El portaveu del del PP, Marcos Sánchez, va expressar la seva conformitat amb l’exposat pel portaveu socialista i va instar el PDeCAT a sumar-s’hi si la sentència, que ha estat recorreguda per la Generalitat, esdevé ferma.

Per part d’ICV, Elisabet Millà, va argumentar el seu vot favorable dient que “creiem que l’educació de 0 a 3 anys és prioritària”.

El portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Santi Siquier, va dir que s’abstenia perquè el recurs de casació presentat per la Generalitat fa que de moment no es pugui fer efectiu el pagament del deute i va expressar el seu convenciment que la Generalitat “farà front als deutes pendents reclamats pels ajuntaments”.

La portaveu de la CUP, Anna Coll, va dir que s’abstenia perquè “estem a favor de reclamar qualsevol deute que es tingui amb aquest Ajuntament, això sí, quan l’Estat espanyol deixi d’intervenir els comptes de la Generalitat”.

El portaveu de Canviem Esplugues, Julián Carrasco, i la regidora no adscrita Laura Benito van declarar el seu vot favorable, mentre que el regidor no adscrit Albert Comellas es va abstenir.

Moció de suport a la vaga feminista del 8 de març

També es va aprovar la moció dels grups municipals del PSC, ICV i CUP,  que també van subscriure ERC, PDeCAT i CE, de suport i adhesió a la vaga feminista convocada per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. La vaga feminista té les seves arrels en la històrica reivindicació de la “vaga de dones: qui mou el món, l’atura” i és una crida a nivell internacional a convocar una vaga laboral, de cura, de consum i estudiantil per conscienciar que sense les dones, el món s’aturaria, i també per denunciar les situacions de discriminació i violència masclista que pateixen les dones.

Amb la moció, entre d’altres, es dóna suport a la vaga general feminista del dia 8 de març, en qualsevol dels formats plantejats, facilitant que les treballadores i treballadors de l’Ajuntament i empreses municipals es puguin adherir a la vaga, i establint clàusules per evitar la bretxa salarial entre homes i dones als contractes i licitacions que efectuï l’Ajuntament.

Hi van votar a favor els grups proposants, mentre que el PP ho va de forma parcial (a favor dels punts que feien referència a combatre la bretxa salarial entre homes i dones). Cs i els regidors no adscrits s’hi van abstenir.

Moció sobre seguretat de motoristes

Altra moció que va tirar endavant va ser la presentada per Ciutadans sobre el perill de les barreres de seguretat per a motoristes i ciclistes. La moció proposa realitzar un informe dels punts negres de les carreteres dins del nostre municipi, i sol·licitar a les administracions competents el canvi de les barreres de seguretat que puguin ser perilloses pels motoristes o ciclistes. Hi van votar a favor, a més del grup proposant, els del PSC, PP, PDeCAT, CE i la regidora Laura Benito; en contra, ICV, i abstenció, ERC, CUP i el regidor Albert Comellas.

Moció sobre pensions

En canvi, no va prosperar la moció d’ERC per recuperar el poder adquisitiu del sistema públic de pensions. Hi van votar a favor el grup proposant, ICV, PDeCAT, CUP i CE; en contra, PSC, Cs i PP, i abstenció, els dos regidors no adscrits. La moció proposa, entre d’altres acords, instar al Govern de l’Estat a lligar per llei la revalorització de les pensions a l’IPC, establir un salari mínim interprofessional de 1.000 € que, com assenyala la moció, es tracta d’“una mesura que ja s’ha aprovat en aquest Ajuntament”, adoptar mesures fiscals que premiïn les empreses que apliquin polítiques retributives superiors a les recollides en els convenis col·lectius d’aplicació i promoure una llei catalana de protecció social que no faci possible “sostraure els ingressos generats per les cotitzacions de les persones treballadores per fer front a la mala gestió i previsió fetes pels diferents governs de l’Estat”.

Canvi al grup del PDeCAT

En la sessió plenària es va donar compte de la modificació de la composició del grup municipal de Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), d’acord amb l’escrit que aquest partit va entrar per registre el 19 de gener passat, pel qual el regidor Albert Comellas ha estat expulsat d’aquest partit polític i, per tant, a partir d’ara és regidor no adscrit.

El Consell Nacional del PDeCAT va acordar al gener la confirmació d’una resolució de l’òrgan competent d’aquest partit, en virtut de la qual Albert Comellas va ser expulsat d’aquest partit polític. A partir d’ara, el grup municipal del PDeCAT està constituït únicament pel regidor Santi Siquier.

Declaració institucional sobre el Dia Internacional de les Dones

A l’inici de la sessió plenària, l’alcaldessa Pilar Díaz ha fet lectura de la Declaració Institucional sobre el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, “un dia en el qual des dels carrers, des de la societat civil i des del municipalisme reivindiquem les dones com a ciutadanes actives i els feminismes com a moviment social transformador”. La declaració remarca que “des del món local volem fer visibles les articulacions i aliances entre dones en diferents camps de l’associacionisme, la cultura, l’economia, la cura, la política. Aliances, del nostre entorn més pròxim i de tot el món, que posen encara més en evidència les arrels patriarcals de fenòmens com les desigualtats en els treballs, l’exigència de posar la cura al centre de les polítiques i de redistribuir l’accés a la riquesa i als recursos. Per això continuem defensant amb fermesa el nostre compromís en el suport i desenvolupament de les polítiques de gènere en el món municipal i en una major representativitat política de les dones. Una participació pública que es basi en la sororitat i en lideratges que democratitzin les relacions, els espais de participació i d’incidència, que facin els nostres pobles i ciutats feministes”.

Pagament a proveïdors

També es va donar compte del període mitjà de pagament a proveïdors, corresponent al quart trimestre de 2017, que va ser de -7,05 dies. Aquest indicador equival a un període de pagament de 22,95 dies, des de la data de la recepció de la factura en el registre comptable municipal.

Pròrroga del contracte de manteniment d’espais verds

El ple ha aprovat la pròrroga del contracte de manteniment dels espais verds adjudicat a Urbaser SA, vist que s’ha interposat un recurs especial en matèria de contractació contra l’acord d’adjudicació del nou contracte del servei de neteja i manteniment de les zones verdes de gestió municipal de la ciutat. El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic s’ha de pronunciar sobre l’aixecament de la suspensió o resoldre expressament el recurs especial en matèria de contractació interposat.

Deixalleria de la Fontsanta

D’altra banda, es va aprovar l’actualització dels preus públics de la deixalleria mancomunada de la Fontsanta, tenint en compte els estudis de costos realitzats.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B