Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica Ple abril: Reconeixement als professionals que treballen de manera presencial durant el confinament

Aprovat un text refós sobre un centre mèdic de consultes externes al carrer Sant Mateu

23 d'abril del 2020

A l’inici del Ple municipal ordinari celebrat aquest dimecres 22 d’abril –que, com el mes passat, s’ha celebrat telemàticament–, l’alcaldessa, Pilar Díaz, ha llegit una declaració institucional sobre l’emergència sanitària, econòmica i social provocada per l’impacte del Covid-19 on es remarca que “els ajuntaments hem de donar el millor de nosaltres, assumint les responsabilitats que tenim i la sensibilitat amb què actuem, tenint en compte la proximitat, el coneixement i també la capacitat dels nostres serveis públics. Ara hem d'abordar un doble repte: actuar per respondre a aquesta emergència i treballar de forma proactiva per establir les mesures orientades a activar un pla de xoc que ens permeti superar a mig termini la greu crisi que patim”.

El text incideix en què “és el moment d’estar més que mai al servei de la ciutadania. D’una banda, al costat de les persones que abans de la crisi del Covid-19 ja eren vulnerables i que rebien l’ajut de les administracions en tots els àmbits. D’una altra banda, també hem d’estar al costat de totes aquelles persones que, com a conseqüència d’aquesta crisi, poden quedar en risc d'exclusió social. Només des d’una visió sensible amb les persones i els col·lectius més vulnerables podrem garantir una sortida justa a aquesta crisi”.

Els grups polítics que integren la corporació municipal exposen que “convençuts i convençudes que expressem els sentiments del conjunt d’organitzacions polítiques, sindicals, empresarials, veïnals, socials, culturals i esportives del nostre municipi, manifestem de forma unànime el servei a l’interès general. Des que vam començar a patir els efectes de la pandèmia, hem demostrat el nostre compromís i solidaritat com a poble. Estem convençudes i convençuts que ens en sortirem i, per això, mirem l’horitzó i entenem aquesta crisi també com una oportunitat per fer una societat més humana, més justa, pròspera i cohesionada”.

La declaració institucional recull els següents acords:

- Expressar el condol del consistori per totes les víctimes del coronavirus. Les circumstàncies d’aïllament i confinament en què vivim aquesta pandèmia fan que l’acompanyament a les persones malaltes i el comiat a les víctimes resulti especialment dolorós”.

- Expressar el reconeixement i agraïment per la seva dedicació, professionalitat i tasca de servei públic al personal sanitari, serveis socials, cossos de seguretat i a totes les persones que aquests dies treballen de manera presencial perquè la població pugui seguir el confinament, des de les persones que fan treball de cura d’infants, persones grans i altres persones dependents, les que treballen en l’àmbit de la neteja, el transport i la logística, les que fan voluntariat o les que fan servei als punts on es poden adquirir productes de primera necessitat.

- Condemnar qualsevol estigmatització i manifestació d'odi basat en la intolerància i discriminació a les persones que durant l'estat d'alarma han lluitat en primera línia contra el Covid-19 i han garantit amb el seu treball els serveis bàsics.

- Reconèixer el paper dels governs locals en la resposta a aquesta crisi. Els ajuntaments són la primera porta de l’atenció pública per a la ciutadania, i ho han tornat a demostrar amb escreix durant aquestes setmanes crítiques. Posar a disposició tots els recursos humans, tècnics i econòmics d’aquest Ajuntament, per poder garantir els béns comuns i elaborar els plans i programes necessaris per a la superació de l’emergència sanitària i la recuperació econòmica sense deixar ningú enrere.

- Reiterar el compromís de col·laboració i cooperació amb els governs de la Generalitat i de l’Estat, amb tota l’exigència i des de la lleialtat institucional, des del diàleg i la cooperació de les actuacions a desenvolupar, i els instem a crear els mecanismes de col·laboració permanent amb el món local evitant la confrontació i reforçant els canals de concertació i de comunicació transparents.

- Reclamar una actitud proactiva de la Unió Europea per adoptar totes aquelles mesures que permetin flexibilitzar les mesures de restricció i disponibilitat econòmica per al conjunt d’administracions públiques i la reactivació econòmica dels sectors productius.

- Agrair a tota la població la conducta exemplar d’aquests dies, tot reiterant la necessitat de continuar confinades i seguir les recomanacions sanitàries i comunitàries pel bé de tothom.

Aprovació de text refós per ajustar els paràmetres edificatoris del centre hospitalari Fiatc

D’altra banda, en la sessió plenària s’ha aprovat el text refós de la Modificació del Pla especial del centre hospitalari i centre mèdic Fiatc i l'ordenació volumètrica per a la construcció d’un centre mèdic de consultes externes al carrer Sant Mateu, tal i com va requerir el juliol de 2017 la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità, en suspendre l’aprovació definitiva d’aquesta modificació fins que s’elaborés un text refós que incorporés un seguit de prescripcions, entre d’altres que calia aclarir els límits de la finca inclosa al document, a partir dels terrenys expropiats per a la construcció de la Ronda de Dalt en el seu moment. El text refós té com a principal objectiu ajustar els paràmetres edificatoris a aquest nou àmbit determinat pel Conveni de Mutu Acord, Acta de Pagament i Ocupació signat el 21 de juny de 2018, entre la Generalitat i la Mútua Fiatc, que defineix aquesta finca. Hi han votat a favor PSC, ERC, Cs i PP, mentre que ECP s’ha abstingut.

Aportació municipal a la deixalleria mancomunada de la Fontsanta

S’ha aprovat per unanimitat la modificació de la participació en la l’aportació municipal del contracte de concessió administrativa del servei públic de la Deixalleria Mancomunada de la Fontsanta, entre els ajuntaments d’Esplugues i Sant Joan Despí. En aplicació del Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament d’Esplugues i l’Ajuntament de Sant Joan Despí per a la prestació del servei de deixalleria, el percentatge de repartiment de l’aportació municipal s’actualitzarà segons les dades del padró municipal de cada ajuntament, que a 1 de gener de 2020 són les següents: Esplugues, 47.849 habitants i Sant Joan Despí, 34.274 habitants.

Els percentatges resultants, a efectes del repartiment de l’aportació municipal, són: el 58,27% per a Esplugues i el 41,73% per a Sant Joan Despí; resultant una aportació municipal de 10.483,24 € i 7.507,56 €, respectivament, sobre el total de 17.990,80 €.

Es dona compte de diversos decrets d’Alcaldia

El plenari ha donat compte de diversos decrets d’Alcaldia que s’han fet aquests dies per afrontar l’emergència social i sanitària provocada pel Covid-19, igual que les mesures extraordinàries i urgents que han pres els governs de l’Estat i de Catalunya. S’han hagut d’adoptar un conjunt de resolucions destinades a establir mesures de prevenció i protecció de la salut pública, protegir les persones més vulnerables i ordenar la forma de prestació dels serveis municipals. Aquestes resolucions han estat adoptades en ús de les competències atribuïdes a l’Alcaldia per atendre situacions excepcionals com la que vivim, i, en resum, fan referència al següent:

- Establir mesures de protecció dels serveis públics, suspensió d’activitats i esdeveniments afectats pel Reial Decret 463/2020 i de restricció de la mobilitat d’electes i personal municipal.

- Suspendre l’efectivitat del règim sancionador de l’Ordenança reguladora de la restricció de la circulació de determinats vehicles al sector de la ciutat d’Esplugues situat dintre de l’àmbit de les Rondes de Barcelona.

- Suspendre els terminis d’execució de les obres de promoció privada.

- Determinar les dependències municipals on es presten només serveis essencials, bàsics i estratègics, prestats en ocasions de forma presencial.

- Crear, de forma puntual i extraordinària, una borsa de persones voluntàries per a la realització de suport logístic, confecció de material de protecció, suport logístic a famílies i persones vulnerables.

- Ordenar el tancament al públic dels parcs i jardins públics i dels correcans.

- Aprovar mesures tributàries i modificar el calendari fiscal.

- Determinar l’horari obertura dels mercats municipals.

- Modificar la forma de prestació del contracte de recollida de residus i neteja viària.

- Modificar la forma de prestació del contracte de neteja de locals.

- Modificar la forma de prestació del contracte de manteniment de zones verdes.

- Suspendre el contracte de l’Escola Bressol Montserrat.

- Establir el sistema de proveïments de targetes moneder, o sistema electrònic alternatiu, per a l’adquisició alimentació fresca per a persones beneficiàries d’ajuts d’emergència.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B