Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica del Ple d'abril 2022: L’Ajuntament triga 7,97 dies a pagar als seus proveïdors

La mitjana correspon al primer trimestre del 2022, període en el que el consistori va tramitar 946 pagaments per un valor de 2,4 milions d’euros

28 d'abril del 2022

El període mitjà del pagament de l'Ajuntament d'Esplugues als seus proveïdors -majoritàriament autònoms, petites i mitjanes empreses- durant el primer trimestre de l'any va ser de 7,97 dies, des que una factura és aprovada. O de 24,57 dies, des que es presenta una factura a la Corporació, un període molt per sota del que marca la llei.

La dada es va donar a conèixer aquest dimecres al ple ordinari d'abril, on es va presentar l'Informe d'Intervenció i Tresoreria que també recull que durant el primer trimestre l'Ajuntament va realitzar un total de 946 pagaments, per un import total de 2,4 milions d'euros, una activitat financera que també es tradueix en injecció de liquidat en els proveïdors.

Sentit recordatori per Lorenzo Palacín, Lídia Ibáñez i Elisabet Millà

Qüestions econòmiques que van ser una de les protagonistes de la sessió, que va començar amb la lectura per part de l'alcaldessa Pilar Díaz d'una declaració institucional de suport al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans 2022, però també amb un emotiu record compartit per part de tots els grups municipals per l'exalcalde Lorenzo Palacín, així com per les exregidores d'ICV Lídia Ibáñez i Elisabet Millà.

El ple d'aquest mes també es va formalitzar la renúncia del regidor Ahmad-Alí Bizaee Karimi com a membre del Grup Municipal de Ciutadans, que va passar a tenir la consideració de regidor no adscrit.

Mercats municipals, habitatges de protecció oficial i escoles bressol


Els mercats municipals van tornar a estar presents en el debat polític. Des de l'oposició es va preguntar sobre quan estaran acabades les obres. En nom del govern, el portaveu, Eduard Sanz, va explicar que la idea és que el de Can Vidalet pugui obrir a començaments de juny i el de la Plana al setembre.

El ple va aprovar per unanimitat la supressió del Registre propi de Sol·licitants d'Habitatges de Protecció Oficial i es va acordar gestionar les sol·licituds a través del registre general de la Generalitat de Catalunya. També es va aprovar fer una revisió dels preus en aplicació de l'IPC de les escoles bressol La Mainada, Marta Mata i Montserrat després que així ho hagin demanat les tres concessionàries.

El Barco, la Policia Local, l'IBI i la gratuïtat dels 0-2 anys

El Grup Municipal Republicà (GMR) va presentar una moció contra l'enderroc de l'edifici conegut com El Barco. "Estem convençuts que El Barco és patrimoni", va defensar el regidor Roger Martínez, que va manifestar que l'edifici parla "de la gent treballadora", de la història de la ciutat i "dialoga amb la Baronda". La moció de GMR no va prosperar (PSC, GMP i el regidor no adscrit van votar en contra, Cs i Esplugues En Comú Podem (EeCP) s'hi van abstenir.

El ple sí que va aprovar que s'implementi una formació sanitària especial per a la Policia Local a proposta de Ciutadans. El regidor d'aquesta formació, Diego Rodríguez, va defensar la formació contínua. "Es van desenvolupant normes noves, hem d'estar preparats", va dir. PSC, GMR, Cs i GMP van votar a favor. El regidor no adscrit s'hi va abstenir.

Per la seva part, l'edil del GMP, Marcos Sánchez, va proposar deixar sense efectes la pujada del 3% de l'IBI per aquest any. "Era aquest l'any per pujar l'IBI?", va insistir el popular en diverses ocasions, que va mostrar-se sorprès per aquesta decisió del govern municipal. La moció no va prosperar en rebre només el suport del proposant.

Finalment, es va aprovar una moció d'En Comú, a la que es va sumar el PSC, per reclamar a la Generalitat el finançament necessari per garantir la gratuïtat d'Infància 2 sense augmentar l'aportació econòmica per part dels ajuntaments de Catalunya. El regidor dels comuns Jordi Pérez va insistir que la mesura anunciada per la Generalitat no cobreix tot el cost, que en càlcul està per sota del que val realment i que hi ha serveis dintre dels propis equipaments del que es fan càrrec els ajuntaments. "La Generalitat genera una mica de confusió a les famílies amb el concepte de gratuïtat", va dir l'edil. ERC es va abstenir. PSC, EeCP, Cs, GMP i regidor no adscrit van votar-hi a favor.

 

SESSIÓ DEL PLE D'ABRIL 2022

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B