Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica del Ple març: Esplugues aprova el Codi de Bon Govern dels càrrecs públics per unanimitat

La liquidació del pressupost de 2015 reflecteix un superàvit de 4,6 milions

17 de març del 2016

L’Ajuntament d’Esplugues ha aprovat el Codi de Bon Govern dels càrrecs públics al Ple municipal celebrat aquest dimecres 16 de març, que defineix, entre d’altres coses, els compromisos ètics en matèria de conflictes d’interessos dels càrrecs electes, així com el règim d’incompatibilitats, les declaracions d’activitats i béns, les retribucions i la gestió de les assignacions als grups municipals. El Codi, que es va aprovar per unanimitat, inclou la creació d’una comissió de seguiment i la creació d’un correu electrònic (bongovern@esplugues.cat) per comunicar-se amb la ciutadania.

L'alcaldessa, Pilar Díaz, va destacar el consens assolit tant en la seva elaboració com en la seva aprovació: “És el codi de tots i de totes, que reuneix diferents visions i sensibilitats; un punt en comú perquè les coses es facin com cal, amb vocació de servei públic i servint la ciutadania de forma transparent”. També va remarcar que s’aprova en un moment en que “és un tema prioritari per a la ciutadania, tal i com ens han dit amb les aportacions fetes durant el procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’Actuació Municipal 2016-2019”.

El portaveu del PSC, Eduard Sanz, va agrair el treball de tots els grups per consensuar el text final i va subratllar que “és un pas endavant en la transparència i el bon govern d’aquest Ajuntament”, ja que “ens compromet amb una forma d’actuar”. “És important que quedi escrit com hem d’actuar, perquè no se sobreentengui, i que ho podem exigir; qüestions com que vetllem pels interessos de la ciutadania, que actuem amb transparència, imparcialitat, objectivitat, neutralitat, igualtat de tracte de cara a la ciutadania i rendiment de comptes”.

També per part de l’equip de govern, el portaveu de CDC, Santi Siquier, va dir que, com a regidor adjunt de Transparència i Bon Govern, “vam buscar fer un codi corporatiu, al marge de les dinàmiques dels partits polítics”. Amb l’aprovació d’aquest document, “entrem en el club de la transparència”, va afegir, al mateix temps que va remarcar que “ha de marcar un abans i un després en el retorn de la confiança de la ciutadania envers l’administració més propera i amb els seus alts càrrecs”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, va expressar la seva “satisfacció per l’aprovació d’aquest Codi, que esperem que sigui útil en el futur”.

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, va posar l’accent en el consens assolit –“és important que busquem allò que ens uneix”– i va dir que el Codi “és una bona eina que la ciutadania ens reclamava”.

En representació d’ICV, Elisabet Millà va manifestar el seu acord amb el Codi però va expressar que es tracta “d’un codi de mínims, en el qual esperem poder aprofundir i fer-lo més ampli i transparent”.

El portaveu de C’s, Julio Roldán, el va qualificar d’“avanç democràtic en tota regla” i va destacar que el text assumeix el Codi de conducta política en relació al transfuguisme de les corporacions locals.

Anna Coll, de la CUP, va dir que és “un bon inici per començar a fiscalitzar certs procediments”.

Per al portaveu de Canviem Esplugues (CE), Julián Carrasco, es tracta d’“una eina útil per donar comptes i un primer pas que podrà anar millorant i actualitzant”.

La regidora no adscrita Laura Benito va valorar que el Codi “intenta respondre adequadament a la demanda de la ciutadania” sobre bon govern.

Liquidació del pressupost municipal del 2015

En la sessió plenària també es va donar compte de la liquidació del pressupost municipal de l’exercici anterior, que es va saldar amb un superàvit contable de 4,6 milions d’euros. Per a l’alcaldessa, Pilar Díaz, les xifres són una constatació que “l’Ajuntament està sobradament sanejat” i va recordar que el fet d’acabar amb superàvit i de tenir un deute raonable “ens permetrà fer inversions financerament sostenibles durant el 2016” que en principi no estaven previstes.

Segons la liquidació del pressupost, hi ha un romanent de tresoreria disponible per a despesa general de 6,5 milions d’euros i s’assoleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària amb una capacitat de finançament de 5,6 milions.

Pel que fa a l’endeutament, la Corporació ha disminuït el seu endeutament amb entitats financeres en gairebé 2 milions. D’altra banda, s’ha produït un augment de la despesa computable del 3,39%, superant el límit de l’1,3% que estableix la normativa, com a conseqüència de l’execució de sentències judicials dictades durant el 2015 i del pagament parcial de la paga extraordinària de desembre del 2012 al personal municipal.

Aquest augment de la despesa computable va fer necessari que es portés al Ple l’aprovació d’un Pla Econòmic Financer, que “contempla mesures que coincideixen amb les que conté el pressupost municipal de 2016”, va remarcar l’alcaldessa. Aquest Pla es va aprovar amb els vots favorables de PSC, PP, CDC, C’s i la regidora no adscrita, i l’abstenció d’ERC, ICV, CUP i CE.

Moció sobre la millora del transport públic

El Ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC, PSC i CDC que demana la millora de la xarxa de transport públic i el suport a les mesures contemplades en el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible 2020 d’Esplugues. En concret, es demana a l’Autoritat del Transport Metropolità i a la Generalitat, que implementi el perllongament de la L3 de metro fins a Esplugues, la connexió del Trambaix entre la plaça Santa Magdalena d’Esplugues i la Rambla de Sant Just –amb un estudi de les alternatives de pas pel carrer Laureà Miró–, i també amb el Trambesós “en base al traçat que determinin els estudis tècnics que s’estan culminant”, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’ampliació de la xarxa ortogonal d’autobusos fins al Pont d’Esplugues mentre no s’executi el perllongament de la L3 de metro.

Moció sobre el servei de Rodalies

També en matèria de transport públic, es va aprovar una moció d’ERC i CDC que insta al Govern espanyol a fer efectiu el traspàs de Rodalies al Govern català “incloent-hi les vies, estacions, infraestructures (...) que a data d’avui no s’han realitzat per part d’Adif” i a la Generalitat a realitzar “un pla de contingència que solucioni les mancances” del servei de Rodalies. També es demana a ambdós governs que s’iniciïn els treballs de desenvolupament de la nova línia de Rodalies entre Castelldefels i la Zona Universitària de Barcelona, amb parada a Esplugues, que recull el Pla Director d’Infraestructures de la Regió Metropolitana de Barcelona 2011-2020. PSC, ICV, CUP, CE i la regidora no adscrita van donar suport a la moció, mentre que PP es va abstenir i C’s va votar en contra.

Moció per reclamar el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament

El plenari va aprovar una moció de C’s i PP que reclama el pagament del deute dels 4,8 milions que té la Generalitat amb l’Ajuntament d’Esplugues (gairebé 2,5 milions són pagaments pendents reconeguts i més de 2,3 són no reconeguts), fet que “suposa un empitjorament de la prestació dels serveis” municipals. Tots els altres grups, més la regidora no adscrita, van donar-hi suport, alguns d’ells, amb matisos i reclamant també el deute de l’Estat amb la Generalitat, tret d’ERC, que va votar en contra per aquest darrer motiu.

Proposició ciutadana sobre els nous preus del CEM La Plana

Al Pla es va debatre una proposició ciutadana, amb més de 400 signatures, en desacord amb l’increment a principis d’any de les quotes de les persones abonades al CEM La Plana, d’entre el 7,7 i el 16,5%, i sol·licitant “la intervenció de l’Ajuntament en la gestió que està fent Duet de la instal·lació municipal, obligant a anul·lar aquests escandalosos increments de quotes”. PSC, PP i CDC no li van donar suport amb l’argument que l’increment es basa en un acord amb l’empresa que gestiona l’equipament, Duet Sports, per les millores que s’han portat a terme a les instal·lacions i perquè en el seu dia es va acordar que aquest cost no l’assumís el conjunt de la ciutadania. ERC, ICV, C’s, CUP, CE i la regidora no adscrita sí es van sumar a la petició ciutadana. L’alcaldessa, Pilar Díaz, va manifestar el compromís d’estudiar noves tarifes que s’adeqüin a usos concrets del CEM La Plana, com per exemple per franges horàries.

Altres tems

- Anna Coll va prendre possessió del càrrec de regidora i portaveu del grup municipal de la CUP, en substitució de Sergi Oliveras.

- Es va comunicar el canvi de nom de l’anterior grup de Convergència i Unió (CiU) pel de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

- L’alcaldessa va llegir una Declaració institucional amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Aquí podeu veure el vídeo íntegre del Ple:

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B