Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica del ple de maig: L'endeutament de l'Ajuntament, molt per sota del que fixa la norma

S'aprova la resolució del contracte d'obres per la construcció de l'Auditori-Teatre i l'aparcament de plaça Catalunya i el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima

19 de maig del 2022

En data de 31 de març del 2022, el deute viu de l'Ajuntament representa un 34,7% dels ingressos corrents liquidats en el 2021, un percentatge que està molt per sota del 75% que fixa la norma. Una dada sobre la bona salut econòmica del Consistori que es va donar a conèixer en el ple ordinari del mes de maig, celebrat aquest dimecres i que va començar amb la lectura per part de l'alcaldessa, Pilar Díaz, d'una declaració institucional contra la LGTBfòbia.

"Hem d'estar atents i atentes, l'odi no pot tenir cabuda, tampoc i especialment en les democràcies", va dir l'edil després de recordar que encara uns 70 països tipifiquen com a il·legals les relacions consentides entre persones del mateix sexe, contemplant en alguns casos, fins i tot, la mort. Però també que a Catalunya en cinc anys s'han triplicat els delictes d'odi en l'àmbit LGTBI+, segons dades de Mossos d'Esquadra.

"Ho tenim i ho diem clar: enfront de qualsevol forma de discriminació, Esplugues no calla. Reivindiquem el dret a existir i a estimar lliurement, sense por", va sentenciar Pilar Díaz.

Ple municipal 2022 maig pla detallEl ple va aprovar per unanimitat la resolució del contracte d'obres per a la construcció de l'Auditori-Teatre i l'aparcament a la plaça Catalunya amb l'empresa Vias y Construcciones, amb una liquidació favorable per l'Ajuntament de 55.619,70 euros. "Les obres es van suspendre en el 2010, en un context de crisi econòmica", va recordar el primer tinent d'Alcaldia, Eduard Sanz, que va afegir que el 2018, quan ja havia millorat la situació, es va decidir reprendre les obres i que de fet es va comunicar al concessionari i que va ser ell que va comunicar que amb els preus que s'havia adjudicat l'obra no la podien continuar, i finalment qui va demanar la resolució del contracte.

El regidor del Grup Municipal Popular (GMP), Marcos Sánchez, va proposar la creació d'una comissió municipal per abordar aquesta qüestió i els possibles danys i perjudicis. "També en el cas de les Moreres", va dir el popular. L'edil d'Esplugues en Comú Podem (EeCP), Jordi Pérez, es va mostrar favorable a la comissió tot i que va recordar que la seva formació no era un projecte que li gustés. "I més sabent que costarà aproximadament 16 milions d'euros", va afegir el comú.

La portaveu de Ciutadans, Gemma Garcia, també va votar a favor de la resolució i va anunciar el seu suport a la proposta de la creació d'una comissió. "Una població de 47.000 habitants, que estigui al costat de la cultura, sembla mentida que a hores d'ara no tingui un auditori com Déu mana", va dir la regidora del Grup Municipal Republicà (GMR), Marta Alarcón.

Per altra banda, també es va aprovar el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), el full de ruta per la transició energètica i l'adaptació al canvi climàtic, amb els vots favorables de PSC, GMR, Cs, EeCP i el regidor no adscrit i l'abstenció del GMP; també es va aprovar la modificació de la participació en l'aportació municipal a la deixalleria mancomunada de la Fontsanta amb la unanimitat de tots els grups municipals. L'Ajuntament d'Esplugues aportarà el 58,31% del total i la resta, el consistori de Sant Joan Despí.

Pel que fa a les mocions presentades per l'oposició no va prosperar cap. Ni la presentada per Ciutadans per rebutjar el transfuguisme com a pràctica de corrupció política, ni una conjunta pels republicans, Ciutadans, EeCP, GMP i el regidor no adscrit a favor d'un canvi d'ubicació dels plens.

VÍDEO DEL PLE DE MAIG 2022

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B