Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica del Ple de juny 2022: Aprovada inicialment l'actuació en l'àmbit de les masies de Can Cadena i Ca l'Esteve

El ple també dona llum verda a una modificació de crèdit del pressupost, així com a les noves tarifes de les escoles bressol que inclouen la gratuïtat de l'I2

16 de juny de 2022

El ple ordinari del mes de juny, celebrat aquest dimecres, va aprovar inicialment la modificació de manera puntual del Pla general metropolità a l'àmbit de les masies de Can Cadena i Ca l'Esteve amb els vots favorables del PSC, Grup Municipal Popular (GMP) i Ciutadans; l’abstenció del Grup Municipal Repubicà (GMR), i el vot en contra d'Esplugues en Comú Podem (EeCP), i el vot en contra d'Esplugues en Comú Podem (EeCP) i del regidor no adscrit. La proposta de modificació ara es traslladarà a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, per la seva aprovació definitiva.

L'actuació, que busca preservar els elements patrimonials, té també com a objectiu consolidar el front del carrer Sant Llorenç, reproduint la tipologia característica del conjunt de la barriada Pi i Maragall. La modificació també contempla l'enderroc de construccions annexes a les masies, sense valor patrimonial; i passar dels dos habitatges admesos al planejament vigent (un a cada masia), a un total de deu. També es contempla augmentar l'espai públic.

L'aprovació inicial de la modificació del planejament va ser el primer dictamen que es va sotmetre a votació en una sessió que va començar amb la lectura per part de l'alcaldessa, Pilar Díaz, de dues declaracions institucionals. Una amb motiu del Dia internacional de l'Orgull LGTBI (Esplugues ho celebrarà aquest dissabte al Pou d'en Félix); l'altra amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i el Maltractament a Persones Grans. "És necessari educar en valors com el respecte, la pau i la solidaritat a tota la societat, promovent una visió positiva de l'envelliment com una etapa més de la vida", va concloure Pilar Díaz.

Modificació de crèdit

Tots els partits van votar favorablement una modificació de crèdit del Pressupost Municipal de 4,3 milions d'euros, per posar en marxa una plataforma ciclologística de distribució de mercaderies, un nou model d'enllumenat nadalenc, per diferents plans d'ocupació o per la compra d'una finca al carrer Església.

PSC, GMR, Ciutadans, EeCP i GMP també van votar a favor de la derogació de l'apartat VII de l'annex de l'ordenança núm. 12, reguladora dels Preus Públics (Escoles Bressol), que té com a objectiu establir una actualització de preus. L'alcaldessa, en aquest punt, també va informar que en el curs vinent les famílies d'infants d'I2 (abans P2) no hauran d'abonar el servei d'escolarització. L'Ajuntament mantindrà la tarifació social sobre el preu d'escolaritat, per conservar la bonificació de fins a un 85% a les persones residents en el municipi.

L'Ajuntament estudiarà si pot reclamar danys i perjudicis per les Moreres i l'Auditori

En l'apartat de mocions, el GMP va sol·licitar la constitució d'una comissió en relació amb els acords de reclamació de responsabilitat contra els redactors del projecte executiu d'obres de l'Auditori i el poliesportiu de les Moreres. La proposta no va prosperar, si bé el tema es va tractar àmpliament.

L'alcaldessa Pilar Díaz, en aquest sentit, va anunciar que la secretaria de l'Ajuntament d'Esplugues avaluarà jurídicament si el Consistori pot reclamar per danys i perjudicis per les obres del poliesportiu les Moreres. A banda, el consistori manté obert un expedient per les obres de l'Auditori, que encara no s'ha tancat i de la que es poden derivar reclamacions.

"Compartim la necessitat d'informació i que aquesta sigui clara", va manifestar l'alcaldessa, qui va anunciar que una vegada que l'executiu disposi de tota la informació, presidirà una Junta de Portaveus en el que es tractarà aquesta qüestió. "Volem saber si som a temps de poder reclamar", va manifestar el portaveu popular, Marcos Sánchez, que també va incidir que ja es va aprovar per ple les reclamacions. "Qui va amagar això?", va preguntar. "S'estan insinuant coses que no s'haurien de insinuar", es va queixar el regidor no adscrit Ahmad-Ali Beizaee, que va criticar la moció del GMP i va ser l'únic membre de l'oposició que va votar en contra.

"A vegades la transparència s'ha de fer transparent", va manifestar el regidor d'EeCP, Jordi Perez, qui va recordar que els ajuntaments no poden crear comissions d'investigació. "Però estem a favor de fer alguna cosa", va afegir. "Volem saber si es pot reclamar alguna cosa, és un dictamen que ve de l'any 2010", va recordar la portaveu de Ciutadans, Gemma Garcia. "Hi ha quatre milions enterrats", va dir la regidora d'ERC, Marta Alarcón que va defensar la petició d'informació "de dues grans obres en què hi ha hagut deficiències en el projecte executiu".

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B