Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Crònica del Ple de desembre: Totes les modalitats de famílies nombroses tindran bonificació de l’IBI

També es renova el conveni amb la Fundació Asproseat Proa Esplugues per fomentar la inserció sòciolaboral de persones amb discapacitat.

17 de desembre del 2015

El Ple ordinari de l’Ajuntament d’Esplugues corresponent al mes de desembre ha aprovat definitivament la modificació de l'ordenança fiscal de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), que es va aprovar inicialment al Ple del mes d’octubre passat. En la sessió plenària d’aquest dimecres 16, s’ha estimat una al·legació presentada per una ciutadana per tal que la tipologia de família nombrosa consistent en persones vídues amb dos fills al seu càrrec puguin gaudir també d’una bonificació en l’Impost sobre Béns Immobles.

Revisades les diverses tipologies de famílies nombroses reconegudes per la Generalitat de Catalunya, s’ha acordat ampliar les bonificacions per al pagament de l’IBI contemplant tots el supòsits de famílies nombroses reconeguts per la Generalitat de Catalunya. Hi han votat a favor el PSC, CDC, ERC i la regidora no adscrita Laura Benito, mentre que el PP i ICV s’han abstingut i hi ha votat en contra la CUP, C’s i CE.

L'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per al proper any tindrà a Esplugues un increment de l’1 %, que suposa l’únic increment en els darrers 4 anys, ja que els darrers 3 anys l’IBI ha estat congelat.

Per part de l’equip de govern municipal, el portaveu del PSC, Eduard Sanz, ha manifestat que “pensem que l’al·legació presentada millora el contingut de l’ordenança”. També per part de l’equip de govern, el portaveu de CDC, Santi Siquier, ha dit que “votem a favor de l’ordenança de l’IBI amb la incorporació de la proposta que ha presentat una ciutadana sobre les famílies nombroses”.

El portaveu d’ERC, Oriol Torras, ha manifestat que, igual que vam votar a favor de l’aprovació inicial de l’IBI, ara el nostre vot també és positiu”

El portaveu del PP, Marcos Sánchez, ha assenyalat que estan d’acord amb les al·legacions "sent a més aquesta una qüestió que havíem demanat en el seu moment per votar favorablement al pressupost", però que “no podem votar favorablement per coherència amb el que vam votar a l’aprovació inicial; ens abstenim”.

La portaveu d’ICV, Lídia Ibáñez, ha dit que “estem d’acord amb l’al·legació formulada i ens abstenim a l’aprovació de l’IBI”.

El portaveu de C’s, Julio Roldán, ha exposat el seu vot dient que “nosaltres proposàvem la congelació de l’IBI i, per això, tot i que estem a favor de les al·legacions, votem en contra”.

El portaveu de la CUP, Sergi Oliveras, ha dit “votem no, tot i que ens semblen correctes les al·legacions presentades”.

El portaveu de CE, Julián Carrasco, ha dit que “votem no perquè no estem d’acord en la pujada de l’IBI”.

La regidora no adscrita Laura Benito ha votat a favor i ha recordat que “les al·legacions presentades van en la mateixa línia de les que vaig presentar jo al seu moment”.

Renovat el conveni amb la Fundació Asproseat Proa Esplugues

S’ha aprovat també, amb els vots favorables de tot el Consistori, la pròrroga i modificació del conveni signat per l’Ajuntament amb la Fundació Privada ASPROSEAT Proa Esplugues per a la integració sòciolaboral de persones amb discapacitat.

La voluntat municipal és afavorir la integració del col·lectiu de persones que treballen a la Fundació Privada Asproseat Proa Esplugues, per tal que contribueixin d’una banda a la prestació del servei, d’altra banda, afavoreixi la integració social i laboral d’aquestes persones.

L’experiència de col·laboració amb PROA ve de lluny, des que el 2001 es va signar un conveni per a la realització d’un projecte d’integració sòciolaboral de persones amb discapacitat psíquica per al manteniment de les zones verdes. L’any 2009 es van introduir canvis al conveni per tal que també es fessin tasques de manteniment de la pintura del mobiliari urbà i el 2011 es van incorporar tasques de consergeria i de destrucció de documentació no útil per a l’Ajuntament, i d’acord amb la normativa vigent sobre documentació.

Ara s’ha acordat prorrogar fins al 31 de desembre del 2016 el conveni -que té vigència fins al 31 de desembre de 2015- i, al mateix temps,  s’actualitza al contingut del conveni per tal que reculli a les tasques que actualment consistents en la destrucció de documents, la inclusió de les tasques de separació de plàstic i d’altre material. L’acord preveu que l’Ajuntament subvencioni la Fundació amb una subvenció per a l’any 2016 de 179.952,61 euros (IVA inclòs) per a les tasques de manteniment de les zones verdes i les tasques de manteniment de la pintura del mobiliari urbà; el serveis de suport a la Unitat Tècnica de Serveis Subalterns; i els serveis de destrucció de documents.

En atenció a la voluntat municipal d’afavorir la integració del col·lectiu de persones que treballen dins la Fundació Privada Asproseat Proa Esplugues, al fet que l’Ajuntament, en aquelles activitats que sent transcendents no tenen caràcter estructural, vol continuar comptant amb la col·laboració d’aquestes persones, fet que millora, per una banda, la prestació del servei, i afavoreix, per altra banda, la integració d’aquestes persones.

Contracte del servei de recollida d’escombraries, neteja viària i reg de l’arbrat

També s’ha aprovat la revisió de preus del contracte del servei integral de recollida de residus sòlids urbans, neteja viaria i reg de l'arbrat vial, que té adjudicat l’empresa UTE ESPLUGUES II, arran de la sol·licitud de revisió de preus que ha presentat l’empresa i d’acord amb els plecs de condicions del contracte. S’ha fixat el preu del contracte per al període comprès entre març de 2015 fins a febrer de 2016, per un import anual de 3.056.770,94 € (IVA inclòs), a falta de la revisió de preus de 2015, que es realitzarà en el moment que correspongui.

Hi ha votat a favor PSC, CDC i C’s, mentre que s’han abstingut ERC, PP, ICV, CUP, CE i la regidora no adscrita.

Ordenança sobre subvencions municipals

En la sessió plenària també s’ha aprovat l’ordenança reguladora de la concessió de subvencions municipals, per la qual es renova les bases reguladores que hi havia vigents des del 2004. Així s’actualitza el text reglamentari d’acord amb les noves disposicions legals amb transcendència en matèria de subvencions, com ara les disposicions sobre transparència i bon govern, o sobre estabilitat econòmica i sostenibilitat financera.

La nova ordenança s’ha aprovat amb els vots favorables de PSC, CDC, ERC i la regidora no adscrita; s’han abstingut PP, C’s i CE; i han votat en contra ICV i CUP.

Moció contra l’homofòbia, la transfòbia i l’assetjament escolar al col·lectiu LGBTI

A proposta del grup municipal Canviem Esplugues, el plenari ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals una moció per la qual s’acorda rebutjar i condemnar públicament tota forma d’homofòbia i transfòbia. La moció considera que “són una aversió obsessiva que es pot expressar de forma individual, col·lectiva i social que té importants conseqüències i implicacions destructives que es tradueixen en discriminació, rebuig i violència i malmeten la convivència a la nostra ciutat”, fets pels quals es declara Esplugues lliure d’homofòbia i transfòbia.

Entre d’altres acords, amb la moció l’Ajuntament s’adhereix a la diada del 28 de juny, Dia per l’alliberament lèsbic, gai, bisexual, trans i intersexual i que aquest dia de l’any llueixi la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí en un lloc visible de l’Ajuntament per tal de donar suport a les mobilitzacions organitzades pels col·lectius en defensa de la llibertat sexual.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B