Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Creix l'eficàcia policial amb un 29,3% més de detencions

El Consell Municipal de Seguretat Ciutadana fa balanç dels darrers dotze mesos, en què l'índex de criminalitat continua per sota de la mitjana dels municipis de l'entorn. Les denúncies per incivisme han disminuït i les més habituals són per tinença no responsable d'animals

12 de juliol del 2017

Les infraccions penals a Esplugues han disminuït un 6,4% al darrer trimestre, respecte al mateix trimestre de l’any passat. A més, l’abril d’enguany ha estat el mes amb menys fets il·lícits des del novembre del 2006. En el conjunt dels darrers 12 mesos, hi ha hagut un increment del 12,4% d'infraccions penals, un descens del 45,31 d’infraccions per consum d’alcohol en la conducció, un increment del 26,40% d'accidents de trànsit i s’han reduït en un 11,6% les intervencions de la policia comunitària, segons les dades que els representants dels cossos de seguretat que actuen a Esplugues –Policia Local, Mossos d’Esquadra i Cos Nacional de Policia– van donar a conèixer en la sessió ordinària del Consell Municipal de Seguretat Ciutadana que es va celebrar aquest dimarts.

Les dades comparatives interanuals sobre infraccions penals del període juny 2016-maig 2017 respecte al període juny 2015-maig 2016 indiquen que s'ha produït un increment del 12,4% d'infraccions penals, amb un total de 2.252 infraccions penals, la qual cosa situa l'índex de criminalitat en 49,24 infraccions penals/1.000 habitants. Segons els representants dels cossos policials, es tracta d’uns índexs de criminalitat bons, que estan per sota de la majoria dels municipis de l’entorn. Cal tenir present que aquest índex, en els darrers anys, només ha estat millorat pels dels exercicis del 2015 i 2016. Destaquen les dades relatives al mes d'abril d’enguany, que han estat les millors dels darrers anys, així com un alt nivell d'eficàcia policial que es reflecteix en el fet que s'ha incrementat un 29,3% el nombre de detencions i es mantenen nivells de resolució molt alts, gairebé del 28%.

Els Mossos també van explicar que hi ha una disminució significativa d’infraccions penals del segon trimestre del 2017 (abril-maig-juny), en relació al primer trimestre del 2017 (gener-febrer-març), concretament d’un 17,7%.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, ha remarcat que les dades ens donen “certa tranquil·litat, perquè són contingudes i més si les comparem amb les de ciutats del nostre entorn i pel tipus de delicte. Les macroxifres són bones, tenim certa satisfacció, ja que només podríem tenir la màxima satisfacció si els delictes fossin zero. La persona que ha estat víctima d’un fet delictiu, ho percep d’una altra manera. Cal continuar treballant de forma coordinada entre tots els cossos de seguretat i incidint en la necessària col·laboració ciutadana”.

Creixen els casos d'estafa a través d'internet

En l'apartat de delictes contra el patrimoni (el 85% de les infraccions penals), els furts ocupen el primer lloc en el rànquing de tipologies (34%), seguit dels danys (15,7%) i dels robatoris amb força en interior de vehicle (10,8%). Els robatoris amb força en domicili només representen el 9,4% dels delictes patrimonials i hi ha una tendència creixent de casos d’estafa sobretot telemàtiques, a través d’internet.

En l'apartat de robatoris amb violència o intimidació, tot i l'increment d'un 28,3% resultant de comparar les dades actuals amb els dos millors períodes anteriors, evidencien una tendència molt continguda durant l'últim trimestre d'enguany.

61 víctimes de violència de gènere

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra fan seguiment a 61 persones víctimes de violència de gènere, la majoria de les quals són dones i es tracta de casos de violència de gènere a la parella o exparella.

Augmenten els accidents de trànsit, però sense víctimes mortals

En l'àmbit de la seguretat viària, s'ha produït un increment del 26,40% en el nombre total d'accidents i d'un 19,29% dels accidents amb ferits, tot i que sense víctimes mortals i amb només 15 ferits greus. Malgrat això, aquestes dades ens situen en una ràtio de 6,6 accidents/1.000 habitants, un punt per sota de la ràtio dels municipis del nostre entorn (7,5). En aquest apartat prenen rellevància el nombre d'accidents ocorreguts dins de les rotondes i que experimenten un increment d'un 40,4% respecte del període anual anterior. Les distraccions al volant han estat la causa principal en un 38,3% del total d'accidents i en un 17% dels accidents amb ferits, que suposa un increment d'un 22,41% de la comparativa interanual. Han experimentat un increment d'un 29,6% i d'un 16% els atropellaments i els accidents en què hi ha implicat un vehicle de dues rodes, respectivament.

En paral·lel, s'ha produït un descens d'un 45,31% per infraccions associades amb el consum d'alcohol en la conducció, i s'ha incrementat un 42% el nombre de dispositius de control del trànsit, amb un total de 2.100 vehicles controlats.

Pel que fa a les infraccions a la Llei de Seguretat Viària, circular amb ITV caducada ocupa el primer lloc de les infraccions més denunciades (101), seguida per la manca d'assegurança obligatòria i conduir sense haver obtingut mai llicència de conducció. Deixant a banda les denúncies per estacionament regulat, les infraccions per estacionar en zona de càrrega i descàrrega ocupen el segon lloc al rànquing de les denúncies estàtiques.

Actuacions de la policia de proximitat

En l'àmbit de la policia comunitària, la de proximitat, s'han reduït les intervencions d'ajut (-11,6%), les quals en un 80% dels casos han estat protagonitzades per persones de més de 65 anys. Així mateix, s'han reduït un 6,7% el nombre d'intervencions en molèsties i conflictes, i un 45% el nombre d'actes vandàlics.

D’altra banda, s'han denunciat un 32% menys les infraccions per tinença o consum il·lícit de droga i s'han incrementat d'un 30% el nombre de comisos per venda ambulant sense llicència.

Denúncies per actituds incíviques

Pel que fa a l'ordenança de convivència ciutadana, s'han reduït d'un 14,66% el nombre de denúncies, tot i que s'han incrementat més d'un 70% el nombre de denúncies a establiments que han infringit l'ordenança o incomplert els horaris de tancament. La tipologia d'infraccions més denunciades han estat les associades amb una tinença no responsable dels animals de companyia, seguides per les associades amb el consum d'alcohol i les relacionades amb sorolls molestos.

En el decurs del 2017 s'han portat a terme un total de 318 identificacions amb motiu del servei de l’Oficina d'Atenció Ciutadania de Can Vidalet. A títol informatiu, la Policia Local compta amb 1.106 seguidors al seu perfil Facebook de trànsit i un total de 402 persones usuàries de l'app de Seguretat Esplugues.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B