Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

8 de març: Aturada de Dones

8 de març del 2017

Si més del 50% de la població està formada per dones, què passaria si aquestes aturessin la seva activitat? Partint d'aquesta premissa, va sorgir una iniciativa internacional per visibilitzar el poder de les dones. L'acció es fa avui, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, en uns 50 països d'arreu del món. L'Ajuntament d'Esplugues va convidar les espluguines a sumar-se a la jornada reivindicativa i, més concretament, a unir-se a la convocatòria d'aturada que s'ha fet entre les 12 i les 12.30 hores.

Nombroses dones han acudit a la convocatòria, en què hi havia taules perquè les participants deixessin els seus estris laborals i escenifiquessin la seva aturada: planxes, netejavidres, ordinadors, arxivadors... Al costat d'aquestes missatges com els següents: "Més del 70% de feines a temps parcial estan ocupades per dones" o "Les dones del nostre país cobren un 26% menys que els homes".

A les 12 hores, l'alcaldessa ha fet lectura del següent manifest:

"Avui, en el marc del 8 de març de 2017, necessitem de nou reivindicar la necessitat de ser visibles, recordar que les dones som la meitat de la població, que hem estat i som agents actives en la construcció de la societat, l’impuls de l’economia i la innovació social, i que si perdem aquest potencial estem perdent la meitat de les oportunitats del món, evocant l’advocada i feminista iraniana Shirin Ebadi.

En l’origen de la commemoració del 8 de març, com a Dia Internacional de les Dones, destaquen diversos esdeveniments importants com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton de Nova York o la de Triangle Shirtwaist Company, també de Nova York, el dia 25 de març de 1911, –indústria tèxtil on treballaven 500 persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves.

Aquesta data és un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també, però la reivindicació de millors condicions de treball i de vida, de drets socials i polítics, són alguns dels temes que per desgràcia en aquest segle XXI continuem reivindicant.

A data d'avui encara seguim veient que les dones del nostre país cobren un 26% menys que els homes, segons estudis recents; ocupen la majoria dels contractes a temps parcial i dediquen el triple d’hores que els homes a les tasques no remunerades de la llar. De fet, un estudi recent de la Cambra de Comerç de Barcelona conclou que el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cura.

Des del món municipal portem més de 25 anys treballant per fer efectives polítiques que ens ajudin a recuperar el llegat de totes elles, i per assegurar un present i un futur més just i més equitatiu. Una feina que es dota de marc legal general, amb l’aprovació de la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes (Llei 17/2015).

Són molts els avenços que hem aconseguit però és molt encara el camp que cal recórrer en favor de la igualtat efectiva i real entre dones i homes. Per això, volem recordar que, per acabar definitivament amb aquestes discriminacions, cal que les dones siguin presents a tots els espais de decisió. Sense aquesta presència, totes les polítiques d’igualtat seran parcials i insuficients. La plena participació de les dones en condicions d’igualtat en totes les esferes de la societat, inclosa la participació en els processos d’adopció de decisions i l’accés al poder. Les dones són les que desenvolupen un treball invisibilitzat domèstic i tenen un paper devaluat en el mercat laboral i això s’ha d’acabar. No es pot progressar en la nostra societat si no trenquem amb aquests rols. És feina de tothom, de dones i d'homes, de la societat. És feina d’educar o reeducar en valors d’igualtat de gènere als nostres infants. És establir com un objectiu fonamental de la nostra societat l’assoliment ple i real de la divisió del treball, en totes les seves vessants, equitativa. És fonamental per a la consecució de la igualtat efectiva entre dones i homes.

Per això, cal encara fer un pas endavant perquè les polítiques de les dones adquireixin la centralitat necessària dins dels nostres ajuntaments per poder incidir proactivament sobre les causes de les desigualtats i no només fent front a les seves conseqüències.

Avui, en el marc del 8 de març, reforcem l’aposta del món local per la igualtat efectiva, sota el rastre del paper històric i pioner dels grups feministes perquè puguem estirar del mateix fil per teixir un horitzó comú on la diversitat i la sororitat (que vol dir la fraternitat entre dones) siguin un reclam contra les desigualtats i el patriarcat. I aquest camí l’hem de fer plegats dones i homes, en la mateixa direcció, tot sabent que una societat no és completa si no reconeix ni reparteix la riquesa, simbòlica i material, amb l’altra meitat, en totes les esferes de la vida."

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B