Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Can Tinturé exposa 'Gaudí & trencadís'

Esplugues és un dels primers municipis que acull la mostra, que explora la innovadora tècnica de mosaic inventada per Gaudí, i incorpora un mosaic ceràmic de la col·lecció pròpia dels Museus, obra de Lluís Brú

8 d'abril de 2022

El mosaic de trencadís és una de les imatges que millor identifica l'arquitectura d'Antoni Gaudí. L'exposició Gaudí & trencadís, que arriba a Esplugues després de passar per Onda (Castelló) i Sitges, és una aproximació a aquest icònic mosaic ceràmic del modernisme català, des d'un punt de vista didàctic i innovador. Es podrà visitar al Museu Can Tinturé fins al 29 de gener de 2023.

L’exposició, comissariada per Marta Saliné, doctora en història de l’Art, i Mireia Freixa, catedràtica emèrita d’Història de l’Art, és un projecte de la World Monuments Foundation a partir del llibre que ambdues especialistes van publicar l’any 2018 amb el mateix títol.

El trencadís és un mosaic format per fragments irregulars de ceràmica, pedra o vidre. La tècnica concebuda per Gaudí consistia a trencar objectes ceràmics per col·locar, amb sensibilitat artística, els fragments sobre les superfícies. A nivell tècnic, el trencadís sintetitza algunes de les característiques fonamentals de la seva obra: la representació de la natura a través del color i l’economia en la construcció.

Trencadis gaudi L’exposició, que destaca pel seu caràcter didàctic, es divideix en dos àmbits. El primer proposa una revisió del trencadís des d’un punt de vista tècnic en comparació amb altres tipologies de mosaics. En la mostra d'Esplugues s’ha incorporat en aquest àmbit un mosaic ceràmic de la col·lecció pròpia dels museus. Es tracta d’una capçalera de sofà de grans dimensions, creació de Lluís Brú, que s’exposa per primera vegada.

El segon àmbit és una passejada per l’evolució de l’obra d’Antoni Gaudí a partir de l’ús que fa del trencadís en les seves obres des les primerenques, a finals del segle XIX. Un paper destacat té el banc del Park Güell i la figura de Josep M. Jujol.

L’exposició es tanca amb un espai dedicat a l’obra inacabada de Gaudí, la Sagrada Família, com a síntesi de la seva carrera, i també a mode de conclusió de la interpretació que la mostra fa del trencadís.

Amb aquesta exposició, els Museus d’Esplugues commemoren els 20 anys de l’obertura del Museu de ceràmica La Rajoleta. La musealització de l’antiga fàbrica Pujol i Bausis es va obrir l’any 2002 coincidint amb l’Any Gaudí a partir de la relació de l’arquitecte reusenc amb la fàbrica d’Esplugues.

Informació pràctica

Entrada gratuïta

Obert de dimarts a divendres, de 17 a 20 h; dissabte, de 10 a 14 i de 17 a 20 h, i diumenges, de 10 a 14 h.

Disponibilitat per a visites guiades per a grups, prèvia reserva.

Visita guiada: dissabte 16 d’abril a les 11 h, al Museu Can Tinturé. Activitat gratuïta.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B