Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Baixen un 29% els robatoris en interior de domicili

Es tracta d'una tendència contrària a l'entorn territorial immediat. També han baixat en el darrer any un 53,3% els robatoris en establiments. El 2019 es va reduir la sinistralitat viària en un 13,12% i no es va registrar cap mort en accident de trànsit.

23 de gener del 2020

Els robatoris a interior de domicili a Esplugues s’han reduït en un 29% –amb 113 fets coneguts–, seguint una tendència contrària al nostre entorn territorial immediat, segons es desprèn de les dades que s’han donat a conèixer en el Consell de Seguretat Ciutadana, celebrat dimecres 22 de gener, que presideix l’alcaldessa Pilar Díaz i on els màxims responsables dels tres cossos policials, Mossos, Policia Local i Policia Nacional, han exposat les dades d’anàlisi i avaluació de la seguretat ciutadana al municipi corresponents a l’any 2019.

Sobre la violència de gènere i la violència domèstica – principalment de fills cap als seus progenitors, sobretot cap a les mares-, l’alcaldessa Pilar Díaz s’ha manifestat preocupada pel seu increment i ha dit: "Ens preocupa molt que estan augmentant de manera considerable les relacions violentes de fills cap a pares. L'any passat van augmentar el 100 %, hem passat a 38 casos l'any 2019. Hem de posat de manifest que, a dins l'espai domèstic i familiar, tenim un tipus de violència que cal combatre, és violència de fills cap als progenitors. En violència de gènere i domèstica cal fer prevenció, l'hem treballat intensament però potser encara la podem treballar més intensament a l'espai d'atenció a les persones. Ara estem en un moment de visibilitzar aquesta violència i detectar-la quan abans millor. I poder-la combatre des del principi i posar tots els mitjans a l'abast de les mares -que són víctimes de la violència dels seus fills- i que, si acaben denunciant aquests fets, han de tenir tots els mitjans necessaris al seu abast".

Les dades de seguretat ciutadana presentades pel Cos de Mossos d’Esquadra indiquen que l’índex de criminalitat a desembre 2019 ha estat del 61,11 delictes/10.000 habitants (en base a les dades de població d'IDESCAT). Els fets coneguts han estat 2.853 delictes, 688 més que l’any anterior (el 2018 hi va haver un 31,8% més); augmenta la resolució que es situa en un 31,7 % i s’han produït 232 detencions.

Per tipologies penals, augmenten els delictes contra el patrimoni un 34,9%, amb un total de 2.485 i augmenten els delictes contra les persones un 15,6%, amb un total de 244. Pel que fa als delictes patrimonials, els furts ocupen el primer lloc del rànking (47,4% respecte del total de delictes contra el patrimoni), amb un increment directament associat amb l'entrada en funcionament del Centre Comercial Finestrelles. En segon lloc es troben les estafes, i en tercer lloc els danys. Els robatoris en interior de vehicle no experimenten cap canvi. Per últim, els robatoris amb violència i/o intimidació han experimentat un increment del 24%, amb un total de 150 fets, dels quals 95 (43,9%) ho han estat a l'espai públic. Pel contrari, baixen els robatoris als establiments amb una reducció del 56,3% i un total de només 7 fets.

Mossos també ha presentat les dades de violència de gènere i violència domèstica de 2019, segons les quals, cada setmana es fa un seguiment a una mitjana de 85 víctimes. Més d’un 70% de les víctimes en seguiment tenen ordres de protecció judicials vigents, les quals s’han incrementat durant l’any 2019. El nombre de fets de violència de gènere al municipi ha estat 68, els mateixos que el 2018, mentre que els fets per violència domèstica s’han doblat (38) i fonamentalment es tracta de violència de fills envers els seus pares i mares.

A més, tot i no correspondre a dades de l’any passat, s’ha fet referència al doble crim masclista succeït a Esplugues el 6 de gener passat, festivitat de Reis, quan van morir assassinades dues veïnes, una dona i la seva filla petita.

Dades de seguretat viària de la Policia Local

Pel que fa a les dades de seguretat viària presentades per la Policia Local, es detecta una reducció de la sinistralitat o número d'accidents en un 13,12% entre períodes, amb un total de 245 accidents, que representa la segona millor dada de l'últim decenni. Pel que fa als accidents amb víctimes, aquests s'han reduït un 16,8%, amb un total de 104 accidents amb ferits, 127 persones ferides lleus, només 15 greus i cap mort.

Així mateix, s’ha experimentat un augment del 9,86% en les infraccions de trànsit vinculades amb el consum de l'alcohol, amb un total de 30 infraccions penals. Les infraccions més denunciades per infracció a la Llei de Seguretat Viària han estat circular sense la ITV i sense assegurança. Pel que fa a les infraccions d'estacionament, les més denunciades són els estacionaments en llocs senyalitzats com a prohibits i els estacionaments a les zones de càrrega i descàrrega.

En l’àmbit d’actuació de la policia comunitària, la Policia Local ha explicat que s’han portat a terme un 80% més de comisos per venda ambulant sense llicència i s'ha incrementat un 23,7% els comisos de drogues. Així mateix, s'ha experimentat un increment del 13,89% el número de denúncies per incompliment de l’ordenança de convivència ciutadana, amb un total de 468 denúncies per activitats amb manca de llicència (152 denúncies), conductes associades amb consum d’alcohol (97) i tinença o conducció no responsable d'animals de companyia (92).

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B