Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

L’Ajuntament recull les propostes de l’alumnat de l’Audiència Pública a Nois i Noies de 4t d’ESO

Entre aquestes, educar contra el maltractament animal, participar en activitats de recollida d’escombraries i realizar estades amb col·lectius de diferents edats

18 de maig de 2016

Per novè any consecutiu, l’alumnat de 4t d’ESO dels quatre instituts d’Esplugues (La Mallola, Severo Ochoa, Joanot Martorell i Joaquim Blume) ha fet arribar propostes d’actuació a l’Ajuntament relacionades amb el col·lectiu de joves, enguany relacionades amb l’associacionisme, la participació i el voluntariat. Ha estat en el si de l’Audiència Pública a Nois i Noies de 4t d’ESO, procés participatiu en què uns 240 alumnes han treballat les propostes durant tot el curs i que ha culminat aquest dimecres 18 de maig amb l’exposició de les principals demandes a l’alcaldessa, Pilar Díaz.

La conscienciació contra el maltractament i abandonament d’animals, la participación en activitats de recollida d’escombraries i treballar per la no-exclusió als instituts han estat algunes de les peticions. Altres han estat la realització d’estades amb persones de diferents edats, un servei gratuït de reforç escolar i l’organització de jornades esportives intercentres, entre d’altres.

Aquestes propostes s’han fet després d’un procés participatiu al llarg del curs en què diverses entitats de la ciutat van visitar els instituts perquè l’alumnat conegués el món de l’associacionisme per dins. "Volem estimular la participació dels joves en la vida de la ciutat", va dir l’alcaldessa durant la sessió d’audiència pública. Durant la sessió, la Xarxa de Dones Emprenedores d’Esplugues es va posar a disposició dels instituts per explicar diferents oficis.

A continuació, les propostes realitzades i la resposta donada per l’alcaldessa:

• Treball amb animals i educació per evitar el maltractament i abandonament


-  El taller ‘Educació per una tinença responsable d’animals de companyia’ que ofereix el Programa d’Activitats Educatives Complementàries (PAEC) a primària es realitzarà també a secundària. És un taller on s'aprèn a interrelacionar-se amb els gossos i es promou l’empatia i sensibilització per a la resta d’éssers vius.

• Fer colònies fora de la ciutat i estades amb persones de diferents edats


- Es pot mirar la viabilitat de fer alguna trobada intercentres un cop l’any a una casa de colònies, però s’hauria d’estudiar com assumir el seu cost.

- Recollirem propostes d’activitats intergeneracionals compartides.

• Oferir un servei gratuït de reforç escolar i xerrades d’àmbit laboral amb el seu recorregut acadèmic

-  L’Ajuntament ha engegat un projecte de reforç escolar a través d’un Pla Educatiu d’Entorn que als instituts té previst el seu inici al curs 2016-2017. Aquests tallers es duran a terme a l’Espai Jove Remolí.

- Possibilitat d’oferir un taller al PAEC sobre sortides professionals i l’itinerari que cal seguir. De tota manera, a l’Oficina Jove hi ha una assessora per a assumptes formatius i laborals per a joves a partir de 16 anys.

• Reunions trimestrals amb el departament de Joventut de l’Ajuntament i informar sobre activitats, entitats, serveis i recursos de l’Ajuntament d’interès pels joves

- Des dels Punts d’Informació i Dinamització als Instituts es poden fer arribar tot tipus d’informació sobre les activitats destinades a joves, així com organitzar reunions periòdiques amb representants dels instituts per donar informació i recollir propostes.

- Igualment, hi ha la pàgina web, el bloc i les xarxes socials de l’Esplujove (Twitter, Instagram, Facebook...), però es podrien comunicar per qualsevol altre canal que proposéssiu.

• Organitzar salons amb diferents temàtiques, fer un centre gratuït per a joves on aquests puguin organitzar activitats i obrir una discoteca per a majors de 16 anys

-  L’Ajuntament disposa de diferents espais municipals on es fan exposicions al llarg de l’any. S’acceptarien i es promocionarien les propostes que arribessin dels joves.

-  L’Espai Jove Remolí permet la sessió d’espais a entitats i grups de joves per dur a terme les activitats que vulguin organitzar.

- La proximitat a Barcelona i a altres àrees d’oci nocturn, així com l’elevat cost i la dificultat de trobar un espai, impossibiliten la creació d’una discoteca. Per altra banda, l’Ajuntament potencia altres àmbits lúdics.

• Organitzar jornades esportives intercentres

- Des de l’Ajuntament s’està treballant sobre l’organització d’activitats esportives entre els instituts dins de l’horari lectiu per al proper curs.

- Per altra banda, els caps de setmana i durant les vacances hi ha els Patis Oberts, de moment a l’Escola Folch i Torres, però es vol ampliar a dos centres més.

• Intercanvis d’estudiants trimestrals a l’estiu per aprendre un idioma i fer voluntariats solidaris

-  L’Ajuntament ofereix intercanvis de duració limitada amb Alemanya. Fer intercanvis trimestrals afectaria al període lectiu i caldria veure com es poden seguir els estudis. Es podria fer amb l’ajuda de les subvencions Erasmus+, però necessitaria la implicació dels instituts.

- Existeixen camps de treball i voluntariats dels quals l’assessora especialista en mobilitat internacional de l’Oficina Jove us podrà informar. També hi ha entitats, com DIAS, que poden donar resposta a aquesta demanda.

• Fer campanyes de reciclatge i recollida d’escombraries

-  Dins del marc dels projectes ‘Impuls del Servei Comunitari per a l’alumnat de secundària obligatòria’, l’Ajuntament ja ha començat a establir convenis amb instituts per dur a terme activitats de col·laboració amb la comunitat com campanyes de reciclatge i recollides d’escombraries a Sant Pere Màrtir. Aquests serveis estaran oberts a tots els instituts que ho requereixin.

• Treballar la no-exclusió als instituts

-  S’introduiran nous tallers de sensibilització sobre l'exclusió social a l’oferta 2016-2017 del PAEC.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B