Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

L'Ajuntament d'Esplugues rebutja el nou projecte estatal sobre la pobresa energètica

Esplugues se suma a altres municipis presentant al·legacions a una regulació que desprotegeix el consumidor vulnerable davant les grans empreses elèctriques

1 de juny del 2017

L'Ajuntament d'Esplugues va fer arribar ahir al Ministeri d'Energia el seu "rebuig global" i les seves al·legacions al projecte de reial decret que regularà la pobresa energètica. Amb aquest document, Esplugues coincideix amb el posicionament expressat de forma conjunta per Barcelona, Madrid, València, Saragossa, la Corunya, Còrdova, Cadis i Santiago de Compostel·la contra aquesta norma estatal.

El projecte de reial decret que critiquen els ajuntaments defineix quan es pot parlar de consumidor vulnerable (requisits) i estableix les condicions i procediment per sol·licitar la bonificació social i els preus de les tarifes que se li aplicaran, a més de les condicions en les quals no es podrà suspendre el subministrament.

Segons els ajuntaments que s'oposen al projecte, amb la nova llei serien les empreses les encarregades de determinar si un cas s'ajusta a la consideració de vulnerable o no. Al mateix temps, s'estableixen dos criteris addicionals no vinculats a la situació econòmica i familiar: que els usuaris siguin atesos pels serveis socials i que sigui una administració autonòmica o local la que es faci càrrec del pagament de la meitat de l'import dels càrrecs pendents.

L'Ajuntament d'Esplugues considera que la nova regulació arriba tard i "s'ha fet d'esquena a les competències de les Comunitats Autònomes" i que "no és acceptable des de la perspectiva de l'Estat social i la protecció al consumidor" perquè agreuja "la debilitat del consumidor vulnerable, estableix criteris aliens a la vulnerabilitat econòmica o energètica, s'aparta de la realitat social de la pobresa a Espanya" i veta l'entrada a PVPC (Precio voluntario para el pequeño consumidor) a les petites empreses comercialitzadores d'energia elèctrica però les obliga a finançar la bonificació social "en clar desavantatge davant les grans empreses".

Els municipis consideren que la norma protegirà les grans companyies elèctriques i perjudicarà el consumidor més vulnerable, les petites comercialitzadores d'energia i els mateixos municipis.

Esplugues ha reclamat que es respectin les competències de les Comunitats Autònomes i les mesures de protecció contra la pobresa energètica de la Llei catalana del 2015, que protegeixen contra la interrupció del subministrament elèctric per impagament. També recorda que la Llei del sector elèctric vulnera el principi de precaució, un mecanisme que col·loca el consumidor vulnerable al centre del sistema de protecció legal creat per les legislacions autonòmiques. La Llei del sector elèctric, en canvi, protegeix les grans companyies elèctriques.

Segons l'Ajuntament de Barcelona, el 43,7% dels casos de pobresa energètica atesos pels Serveis Socials Municipals quedarien fora de l'àmbit de protecció en el Projecte de reial decret.

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B