Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El règim sancionador de la zona de baixes emissions, a partir del 15 de setembre

3 de setembre del 2020

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), els cinc ajuntaments que integren la Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes Barcelona (Barcelona, ​​Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet i Sant Adrià de Besòs) i la Generalitat han acordat el nou calendari i full de ruta per reactivar i seguir desplegant la ZBE per preservar la qualitat de l'aire i evitar tornar a la situació habitual d'alts nivells de contaminació a l'entorn metropolità. Així, no podran circular pels barris que queden a l'interior de les Rondes de Barcelona (per la mateixa Ronda, sí) els vehicles a qui no correspongui l'etiqueta ambiental de la DGT. A Esplugues, l'àrea afectada correspon a Can Vidalet i Can Cervera.

El nou calendari estipula que el règim sancionador als vehicles contaminants que se saltin les restriccions s'iniciï el 15 de setembre, en horari de dilluns a divendres, de 7 a 20 hores. Les primeres multes seran només per a cotxes i motos particulars, ja que les sancions a furgonetes, camions i autocars arribaran a partir d'abril del 2021.

Moratòria per a transportistes i autònoms

La intenció inicial era imposar les primeres sancions a partir de l'1 d'abril, però la declaració de l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus va deixar en punt mort la implantació de la zona de baixes emissions.

A més, l'AMB també ha canviat els criteris perquè els autònoms amb rendes baixes puguin acollir-se a les exempcions de la ZBE si utilitzen un cotxe sense etiqueta de la DGT per treballar. En aquest sentit, si fins ara només podien optar els autònoms amb ingressos iguals o inferiors a 1,1 vegades l'IPREM, ara s'amplia aquest llindar fins a 2 vegades l'IPREM. A més, tindran marge fins a l'1 d'abril de 2021.

T-Verda: Transport públic gratis per desballestar un cotxe contaminant

Si el conductor no pot entrar a la ZBE amb el seu cotxe contaminant, una de les opcions que té és desfer-se’n. Si opta per desballestar el vehicle vell a Barcelona, rebrà la T-Verda, que dona tres anys de viatges en transport públic gratuït.

Per resoldre qüestions: https://www.zbe.barcelona/zones-baixes-emissions/faqs.html

 

1 d'abril del 2020

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va emetre fa uns dies un decret pel qual se suspèn, com a la resta de municipis afectats, l’efectivitat del règim sancionador de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de les Rondes de Barcelona, que estava previst que entrés en vigor l’1 d’abril.

La suspensió es deu a la “situació d’excepcionalitat i d’emergència provocada pel coronavirus” i amb l’objectiu “d’evitar, tant com sigui possible, que es produeixin aglomeracions de persones en els transports públics que puguin facilitar la transmissió del virus”. La suspensió tindrà una vigència de fins un mes després de la finalització de l’estat d’alarma.

Informació sobre la ZBE: https://www.zbe.barcelona/

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B