Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

La bretxa salarial i el lideratge femení, a la 7a Jornada Emprenem d'Esplugues

3 de juliol del 2018

La bretxa salarial és l'expressió econòmica de les desigualtats socials entre homes i dones; la manca de conciliació està dificultant les trajectòries professionals de les dones; set de cada deu persones que cobren menys de 1.000 € són dones... Aquestes són algunes de les afirmacions que s'han fet a la 7a Jornada Emprenem, que s'ha celebrat aquest matí a l'Espai Baronda d'Esplugues. Aquesta trobada anual entorn de l'emprenedoria femenina s'enfocava aquest any en la bretxa salarial i el lideratge de les dones i la descripció de la situació no ha estat gaire positiva.

"Cal continuar treballant per acabar amb la bretxa salarial entre dones i homes i per participar en les esferes de decisió. La lluita és difícil però cal fer-la per les nostres filles i les nostres nétes", ha dit l'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz. Una idea amb què ha coincidit Vicky Castellanos, consellera de Dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Totes dues han obert una jornada que organitza l'Ajuntament d'Esplugues i el Consell Comarcal del Baix Llobregat per a l'anàlisi i la reflexió en la qual, tot i les dades negatives, no han faltat l'entusiasme i les ganes de seguir lluitant. 

"Cal trencar amb tots els estereotips i amb l'assignació de rols de gènere en tots els àmbits de la societat", ha dit Eva Gajardo, secretària d'Igualtat d'UGT Catalunya, qui ha parlat dels diversos factors que generen la bretxa salarial. Segons Gajardo, una segregació ocupacional en els primers contractes, la dificultat de conciliació que fa que moltes dones entrin i surtin diverses vegades del mercat laboral, i factors molt diversos influeixen en la trajectòria professional de les dones fins a la jubilació, on la bretxa és del 40%. "A més precarietat, més bretxa salarial", ha destacat, i ha assegurat que caldria "tenir una llei de transparència salarial i derogar la reforma laboral".

També dins la Jornada Emprenem, que enguany s'emmarca en les activitats prèvies del 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat, Lucía López Fernández, tècnica de Desenvolupament Estratègic del Consell Comarcal, ha analitzat el lideratge de les dones en l'emprenedoria. "En lideratge, no arribem al 30% en cap de les esferes, a més, hi ha més rotació de les dones als alts càrrecs", ha dit López Fernández. "En totes les fases del procés emprenedor trobem menys dones que homes", ha assegurat, i ha conclòs que "les bretxes hi són i cal voluntat per combatre-les".

Taula rodona sobre lideratge

Tres dones amb càrrecs de responsabilitat han participat en la taula rodona sobre lideratge de la jornada. Es tractava de Neus Martínez, directora de Relacions Institucionals i Comunicació Corporativa de Nestlé, Bet Fernández, emprenedora i cofundadora de Watlicam, i Carme Carmona, coordinadora general d'àmbits de l'Ajuntament d'Esplugues.

Carme Carmona ha destacat que el lideratge de les dones aposta més pel treball en equip i que l'experiència d'organitzar una casa és molt útil a l'entorn laboral. "Sempre he buscat comptar amb persones que m'ajudessin per prendre decisions col·lectives", ha dit Carmona.

Per la seva banda, Neus Martínez, ha confessat que s'ha descobert feminista fa poc i que s'ha passat la carrera professional fent una lluita personal per tenir el seu pes en un entorn d'homes que ara ja s'ha feminitzat. "A la feina, no pots demostrar feblesa o et perdran el respecte. Tampoc hem de demanar permís per ser nosaltres mateixes, cosa que no sempre tenim clara. I és molt important triar bé la teva parella, que et doni suport en la carrera", han estat alguns dels consells que donaria a les dones que ara comencen.

Finalment, Bet Fernández ha reconegut que "els patrons es van repetint a tot arreu, també en l'esport" i que "competir amb els homes és complicat". Però també ha volgut assenyalar que, malgrat que les xifres puguin presentar una realitat difícil, "les dones som molt més optimistes i alegres i, a més, som molt lluitadores".

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B