Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

PLAYFUL PARADIGM (projecte Urbact)

PLAYFUL PARADIGM (projecte Urbact)

Esplugues participa en una xarxa europea per desenvolupar un projecte de foment de jocs tradicionals adreçats a totes les edats

Utilitzar el joc a l’espai públic com a eina per enfortir la cohesió social. Aquest és l’objectiu del projecte en el qual treballarà l’Ajuntament d’Esplugues durant els propers dos anys, dins d’una xarxa europea liderada per la ciutat italiana d’Udine i en la qual també hi són Cork (Irlanda), Katowice (Polònia), Klaipeda (Lituània), Larissa (Grècia) i Viana do Castelo (Portugal).

La xarxa s’ha format a partir d’una iniciativa d’Udine sobre l’ús del joc per treballar i millorar la cohesió social que porta a terme des de fa anys, que va ser reconeguda pel segell europeu de bones pràctiques Urbact.

El fet que Esplugues també fos reconegut amb aquest segell pels seus projectes d’impuls a la participació de joves i infants en la governança de la ciutat mitjançant l’Audiència Jove i el Consell d’Infants va permetre a la nostra ciutat contactar amb els altres cinc municipis europeus per mirar d’aplicar el model Udine.

Tot i que el projecte que farà Esplugues s’ha d’acabar de definir durant els propers dos anys, en una primera fase s’han identificat quatre aspectes de la bona pràctica de la ciutat del nord d’Itàlia per adaptar-los aquí: involucrar les escoles (de fet, ja s’hi fan algunes activitats de jocs tradicionals), crear una ludoteca mòbil que es desplaci als parcs i desplegui els jocs, organitzar una programació anual d’activitats amb jocs i habilitar un espai fix amb tot tipus de jocs.

La idea és que els jocs no només vagin adreçats a infants, sinó també a joves, adults i gent gran. El pressupost previst per portar a terme aquest projecte és de 52.000 euros.

Amfitrions d’una primera reunió

S'aniran fent diverses reunions i trobades entre les ciutats pertanyents a la xarxa. A Esplugues és previst que es faci la primera reunió on assisteixin totes les ciutat a inicis de març del 2019. Seran dues jornades de treball amb sessions dirigides per les persones responsables de la bona pràctica a Udine.

Per aplicar la bona pràctica a Esplugues, l’Ajuntament buscarà la implicació del teixit associatiu i d’altres agents (institucions, Fundació Sant Joan de Déu, esplais, Consell Municipal de l’Esport i Consell Escolar, entre d’altres). L’objectiu és que sigui un projecte impulsat de forma col·lectiva i ciutadana.

 

Què és Urbact?

URBACT és un programa de cooperació territorial europeu que promou a través de l'establiment de xarxes, processos d'aprenentatge i intercanvi entre ciutats, el desenvolupament urbà sostenible i la cerca de solucions pràctiques innovadores i sostenibles que integren la dimensió econòmica, social i mediambiental, per fer front als desafiaments urbans, integrant i millorant les polítiques urbanes i de cohesió.

- Enllaç a la pàgina Urbact en castellà i en anglès (hi podeu consultar els projectes de totes les ciutats reconegudes) See here the English version of this page

La Bona Pràctica d'Esplugues

L’Ajuntament d’Esplugues desenvolupa una política permanent de participació ciutadana i compta amb molts espais per a la participació de la ciutadania. Entre ells hi ha el Consell d’Infants i l’Audiència Pública de Joventut.

El Consell d’Infants és un fòrum per a nens i nenes de 5è i 6è grau (Educació Secundària Obligatòria) a les escoles públiques, on hi ha la possibilitat d’aprendre, reflectir, discutir i acordar propostes relacionades amb el seu medi ambient. L’Audiència Pública de Joventut està adreçada a estudiants de 4t grau.

Són espais per a la discussió que generen un debat pedagògic i educatiu i propostes per a la transformació de la ciutat. Ambdós fòrums segueixen un pla de treball desenvolupat en col·laboració amb escoles i instituts, fent-los participants de contribuir a la formació de nens i joves en els valors i actituds de la participació.

-L'Audiència Jove i el Consell d'Infants

- Vídeo de presentació dels projectes de Bones Pràctiques d'Esplugues a Urbact:


-Notícies destacades:

04/10/2017 "Esplugues recull el reconeixement de bones pràctiques Urbact pel Consell d'Infants i l'Audiència Jove"

17/05/2017 "Els nois i noies de l'Audiència Pública presenten les seves propostes per incorporar les entitats al contingut acadèmic".

06/04/2017 "El Consell d'Infants fa propostes sobre tinença responsable de gossos"

Galeria fotogràfica:
Audiència Pública de Nois i Noies
Audiència Jove
Consell d'Infants d'Esplugues 2016-2017
Consell d'Infants
Segell europeu de Bones Pràctiques Urbact
Trobada Urbact a Tallinn

-Documentació:

Més informació i enllaços d'interès.

Document amb fotos i vídeos.


-Vídeos:

Vídeo de presentació de ciutat en anglès


Vídeo de la 10a Audiència Jove 2016-17

-Enllaços:

-Enllaç al web de l'Audiència Jove

-Enllaç al web del Consell d'Infants

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B