Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

República i municipalisme

Julián Carrasco - CE

El vincle entre municipalisme i ruptura democrática ha tingut una presència decisiva en la nostra historia recent. Quan es va proclamar la Primera República, en 1873, va ser el primer moment d’impulsar un autèntic  procés constituent democràtic.
A principis de 1931 es van produir esdeveniments d’una importancia cabdal en la nostra història com a poble. El més important va ser el resultat de la convocatòria d’unes eleccions municipals i la  proclamació de la II República el 14 d’abril de 1931.

En el text constitucional de setembre de 1931 es reconeix per primera vegada l’autonomia plena de tots els Ajuntaments en les matèries de la seva competència, reconeixent l’importància del municipi com a nucli d’organització i de gestió dels assumptes de la ciutadania.

La Constitució de 1978 va recollir amb recel les formes de participació ciutadana directa i no va fer cap menció a les associacions de veïns. A les eleccions municipals de 1979, el vot antifranquista i rupturista va obtener un elevat reconeixement i una àmplia representació als ajuntaments de persones vinculades amb els moviments i les reivincdicacions de la ciutadania.

Les desigualtats i la precarietat  generades per les polítiques dels darrers anys no han aconseguit ofegar l’impuls democratitzador i participatiu a l’àmbit local, expressat amb la proliferació d’entitats, i movilments socials com la PAH, l’assemblea de persones a l’atur.

Totes aquestes propostes i experiències mobilitzadores i democratitzadores, sumades al moviment d’unitat i de confluència de propostes d’esquerres, ha anat configurant un escenari constituent d’una altra realitat alternativa.

La mobilització veïnal, sindical i ciutadana que va portar millores substancials en matèria d’equipaments, d’escoles, serveis socials, accés a l’espai  públic és la millor aposta.

Aquestes experiències de canvi són la  continuació i connecten amb la millor tradició municipalista i republicana, demostrant que existeixen alternatives i que és possible crear una nova institucionalitat al servei de les majories.

Julián Carrasco (CE)   El Pont d'Esplugues - Maig 2016

 

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B