Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Per què no assistim a l’acte de la Diada?

Oriol Torras - ERC

D’aquí a pocs dies serà l’Onze de Setembre i, com cada any, l’Ajuntament farà un acte institucional al parc que en porta el nom. Es tracta d’un acte molt concorregut, en el qual hi participen moltes entitats i partits, però que obvia completament els motius pels quals fem la nostra festa nacional en aquesta data. Els catalans i les catalanes, deixeu-m’ho dir, l’Onze de Setembre no celebrem res, sinó que commemorem la pèrdua de les nostres llibertats nacionals i en reivindiquem el retorn; i ho fem, com a mínim, des de 1886.

Des d’ERC considerem que aquest acte protocol·lari pretén desdibuixar el sentit de ser d’aquesta festa. Som a les portes d’un moment històric que cal llegir com una oportunitat única. I, en aquest sentit, els gestos i els símbols són importants. L’Onze n’és un. No té cap sentit escenificar coincidències que no hi són amb grups polítics que volen imposar la seva opció (la permanència al Regne d’Espanya) sense que puguem expressar-nos lliurement en un referèndum.

A l’acte institucional del dia 11 no s’hi commemora l’Onze, sinó que s’hi celebra un cosa etèria que ningú sap exactament què és; i s’hi intenta maquillar la realitat des del discurs oficial i miop que la Diada “és la festa de tots”, per sobre de les “opcions polítiques de cadascú”. Com deia Calderón de la Barca: “y los sueños, sueños son”. No ha estat mai la festa de tots. No per causalitat va ser una festa prohibida durant les dues dictadures del segle passat. No per casualitat, ara que no la poden prohibir, cada any intenten “colar-nos” que la Diada hauria de ser per Sant Jordi...

El nostre partit, com des de fa anys, no hi assistirem. No sabríem estar hipòcritament, en un dia tan simbòlic, al costat dels grups polítics que atempten contra la llengua, les llibertats nacionals i el benestar dels catalans. En comptes d’anar a aquest acte, però, i també com cada any, farem una ofrena floral al mateix lloc la nit abans, junt amb totes les entitats i grups polítics que comparteixen amb nosaltres aquests ideals. Tothom hi és convidat!

Oriol Torras - ERC  El Pont d'Esplugues - Setembre 2016

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B