Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Passat i present

Julián Carrasco - CE

Quan es compleixen 80 anys del cop d’Estat d’un grup de generals feixistes, acabdillats pel dictador Francisco Franco, és difícil entendre que el ple del Congrés dels Diputats no hagi condemnat encara la dictadura franquista. Molts dels que clamen avui pel consens i la generositat de la Transició, per l’elaboració d’un nou Govern, no han estat capaços de plasmar el seu rebuig cap als que van promoure una guerra  i van segrestar les llibertats i la dignitat de tot un país durant quaranta anys.

La societat espanyola es va mantenir en silenci durant dècades pel que fa a les violacions de drets humans de la dictadura. El dolor social causat per la repressió segueix actiu en la nostra cultura política, de forma més o menys conscient. La fragilitat de la nostra independència de poders, les vulneracions de la legalitat i de l’ètica que duen a terme representants polítics sense assumir responsabilitats o l’hegemonia del bipartidisme estan directament relacionades amb el llegat del 18 de juliol.

El deteriorament que va generar segueix sent un llast per a la nostra vida col·lectiva. Reparar les víctimes i educar la ciutadania en el rebuig al franquisme són les mesures més importants que es poden prendre respecte a aquest passat traumàtic. És la millor manera d’agrair l’esforç i el patiment de les persones que es van enfrontar al franquisme i de blindar el nostre futur perquè no pugui haver-hi un 18 de juliol mai més.

Per això és imprescindible escometre un veritable procés constituent -que no ha existit des de 1931- en cada un dels pobles-nacions de l’Estat espanyol, perquè la ciutadania puguem construir lliurement el nostre futur individual i col·lectiu.

El pacte entre el PP i Ciutadans i l’acord no reconegut amb els nacionalistes bascos i catalans, que ha propiciat el control del Legislatiu a la dreta, ha superat la nostra capacitat de sorpresa i ens deixa un escenari institucional poc propici al canvi que la majoria social i les classes populars necessitem i  exigim.

CE   El Pont d'Esplugues - Setembre 2016

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B