Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

Cal aire fresc

Lídia Ibáñez - ICV

Acabem d’aprovar el Codi del Bon Govern de l’ajuntament d’Esplugues.

El Codi Ètic és una declaració de valors, un recull de principis  i de models de conducta i un seguit de criteris i instruments per afavorir la transparència i la integritat de la gestió pública  a seguir, en aquest cas,  pels membres del Consistori .

Qualsevol Codi Ètic està sotmès a  la llei, però ha d’anar molt més enllà, i aquest Codi d’Esplugues, és de “mínims”, i és que estem segurs que es fa, perquè obliga la llei, no pas per convicció del govern municipal.

No s’hi qüestiona en cap moment ni la dedicació ni les retribucions dels càrrecs electes.  Hauria de dir quelcom de l’acumulació de càrrecs d’alguns electes. No es parla, ni de refilada, dels sous dels polítics, que es posen els mateixos polítics i que no tenen res a veure ni amb els de la ciutadania ni amb els  de la majoria dels propis treballadors municipals. Es dóna per bo que l’alcaldessa tingui dedicació plena a la Diputació en lloc de tenir-la a Esplugues. I podríem seguir parlant d’ètica.

L’altre hàndicap que hi veiem, és a l’hora  d’avaluar les conductes. Es crea una comissió, presidida per l’alcaldessa, i formada per regidors de tots els grups municipals. I és aquesta Comissió qui vetllarà pel bon compliment i qui prendrà mesures si aquest Codi no es compleix. Ens sembla una manca de transparència absoluta. On s’és vist que un mateix faci la llei, se l’apliqui i a sobre s’avaluï?

Primer de tot, la presidència potser caldria que la decidís la mateixa comissió, i en segon lloc aquesta comissió avaluadora  hauria de comptar amb la presència de persones alienes a la vida política municipal. Gent del carrer, d’entitats, gent que donaria un aire fresc i una visió diferent i ens allunyaria aquesta mena d’endogàmia política  que planeja per sobre nostre quan es tracta de fer un procés cap a  la transparència. Sembla que tinguem por de perdre el control, i potser el que cal és precisament això, que des de fora, des del carrer, es pugui controlar què passa dins les parets de l’ajuntament, que no són precisament de vidre.

Lídia Ibáñez a El Pont d'Esplugues - Abril 2016

AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B